MEDVED JE PREKRŠIO ZAKON Udovica branitelja za Index: "Rekao je da će HRT-u poslati dopis, netko laže"

Foto:Pixsell/Jurica Galoic/Robert Anic/Gulliver Getty

MINISTAR branitelja Tomo Medved prekršio je zakon.

Pokušao je uređivati javnu televiziju i time prekršio Zakon o HRT-u koji jasno kaže kako je "Hrvatska radiotelevizija neovisna o bilo kakvom političkom utjecaju i pritiscima promicateljima komercijalnih interesa". A teško je zamisliti veći politički pritisak od ministra koji ne želi da nešto bude emitirano.

Da je ministar namjeravao dirigirati HRT-om te da je imao pripremljen dopis, Indexu je potvrdila predstavnica udruge udovica poginulih branitelja iz Domovinskog rata, rekavši nam da je Medved pred njom i pred ostalim predstavnicima veteranskih udruga pročitao tekst koji je trebao biti poslan HRT-u. Ona je sinoć bila pred zgradom HRT-a.

Ministar je izravno prekršio zakon

Pritisak na vodstvo HRT-a da se komedija Ministarstvo ljubavi ne prikaže na javnoj televiziji eskalirao je sinoć okupljanjem na Prisavlju.

"Ovim putem moramo se obratiti premijeru. Tražimo od vas objašnjenje tko to na HRT-u ne želi poslušati riječ i apel našeg ministra hrvatskih branitelja. Tko to ima jaču i veću moć od ministra vaše i naše vlade, ako je ministar na sastanku zajedno sa svim udrugama iz rata tražio u pisanom obliku da se poražavajuća komedija ne prikazuje na javnoj televiziji, a koju i mi financiramo iz proračuna", rečeno je sinoć na okupljanju.

Dakle, jasno je artikulirano kako je ministar Medved tražio, i to u pisanom obliku, da se film Ministarstvo ljubavi ne prikaže na javnoj televiziji. Ako taj dopis postoji, Medved je automatski u sukobu sa zakonom. Medvedovo petljanje u program HRT-a je izravno kršenje članka 1. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji. Takav postupak predstavnika vlasti je nedopustiv u hrvatskom i europskom zakonodavstvu.

Postoji li dopis?


Vlada je već Indexu odgovorila kako Medved nije uputio dopis HRT-u. Prema neslužbenim informacijama, Medved se zaista nije pismeno očitovao, ali je obavio niz telefonskih razgovora kojima je pokušao skinuti sporni film s programa.

>> PREMIJER ŠTITI MEDVEDA OD OSTAVKE Vlada kaže da ministar nije pisao HTV-u zbog filma, tko laže?

Međutim, kako kaže predstavnica udruge udovica poginulih branitelja, dopis postoji i Medved je sadržaj tog dopisa pročitao pred njom i ostalim predstavnicima veteranskih udruga.

Razgovarali smo s Rozalijom Bartolić, predstavnicom udruge poginulih branitelja iz Domovinskog rata.

"Netko laže"


Odmah nas je ispravila i rekla kako sinoć nije bilo prosvjeda.

"Bila je tiskovna konferencija", rekla nam je Rozalija.

Nakon što smo joj saopćili kako smo dobili odgovor iz vlade u kojem jasno kažu kako ministar Medved nije poslao nikakav dopis, rekla je da netko laže.

"Netko laže. Ja ne znam. Ja nikad u životu nisam lagala. Čujte, ja sam vjernica i bila sam tamo na tom sastanku i znam što je zaključak iz ministarstva", rekla nam je predstavnica udovica branitelja.

Upitali smo je stoji li pri tome da je ministar tražio u pisanom obliku da se komedija ne prikazuje.

Pismo i apel

"Tako je. Ministar je to nama rekao. Na sastanku svima nama, svim braniteljskim udrugama i svim predstavnicima braniteljskih udruga, nas oko 50. Donijeli smo zaključak da se uputi pismo i apel da se jedna takva tragedija, takav čudnovati uradak koji se ruga svemu što je hrvatsko i svemu što ponižava, viktimizira i traumatizira žrtvu, da se ne prikazuje na hrvatskoj javnoj televiziji jer je hrvatska javna televizija javni servis kojeg plaćamo mi, hrvatski državljani. To nas boli i smeta. Hrvatska država snima nekakve uratke, rugajući se žrtvi na čijoj krvi je stvorena i obranjena država.

Tražili smo još jednom potvrdu rečenog, da je Medved tražio u pisanom obliku zabranu prikazivanja Ministarstva ljubavi. Dobili smo drukčiji odgovor.

"On je nama pročitao tekst koji će on poslati"

"Rekao je da će poslati. Da li je poslao ili nije, ja ne znam. Možda čak i nije. Rekao je da će poslati. On je nama pročitao tekst koji će on poslati. I mi smo se složili s tekstom koji treba ići na HRT. Da li je on to poslao ili nije poslao, ja to ne znam. Dakle, možda i nije. Ako su oni rekli da nisu, onda nisu", rekla nam je Bartolić.

"Svaki ministar u Hrvatskoj dobio je zadatak služiti hrvatskom narodu. Dakle, služiti hrvatskom narodu, a ne raditi za svoje autoritete, privilegije i povlastice. Isto tako, i ministrica Obuljen koja se oglušila i nije stala u zaštitu žena. Ne znam kome služi i kome uopće služe svi ti ministri u hrvatskoj vladi. Naša borba se dalje nastavlja", dodaje Rozalija.

U četiri oka

Upitali smo je ima li kakvu javnu poruku za ministra Medveda.

"Ja ću to s njim u četiri oka raspraviti. Vidjet ćemo što ćemo dalje", rekla je Rozalija Bartolić, predstavnica udruge udovica poginulih branitelja iz Domovinskog rata u razgovoru za Index.

 

Pročitajte više