PREMIJER ŠTITI MEDVEDA OD OSTAVKE Vlada kaže da ministar nije pisao HTV-u zbog filma, tko laže?

Foto:Pixsell/Zarko Basic/Marko Prpic

MINISTAR branitelja Tomo Medved zbog jučerašnjih događaja oko pokušaja cenzure na HRT-u mogao bi izgubiti fotelju u vladi i to zbog kršenja Zakona o HRT-u. Konkretno, riječ je o članku 1. stavak 4. Zakona o HRT-u te članku 17., a koji govore o tome kako je "Hrvatska radiotelevizija neovisna o bilo kakvom političkom utjecaju".

Dopis bi bio dokaz o protuzakonitim radnjama Plenkovićevog ministra


Naime, na sinoćnjem prosvjedu ratnih veterana i udovica poginulih branitelja ispred zgrade HRT-a, rečeno je kako je ministar tražio u pisanom obliku da se film Ministarstvo ljubavi ne prikazuje na javnoj televiziji. Ukoliko bi zaista postojao takav dopis, Medved bi, silom zakona, morao podnijeti ostavku.

Bio bi to pisani dokaz o političkom pritisku, odnosno izravnom kreiranju programa javne televizije iz redova vlasti, a što je nedopustivo u okviru ne samo hrvatskog nego i europskog zakonodavstva. No, krenimo redom.

Već tjednima traje pritisak na vodstvo HRT-a da se nagrađivana komedija Ministarstvo ljubavi redatelja i scenarista Pave Marinkovića ne prikaže na javnoj televiziji. Pritisak je prvotno urodio plodom, kada je prikazivanje filma prošlog tjedna odgođeno, no kada su iz HRT-a objavili kako će ga ipak prikazati, krenuo je novi val huškačke kampanje u dijelu desnih ekstremističkih medija.

Udovice veterana: Tko je to jači od Medveda?

Udruga udovica veterana iz Domovinskog rata tvrdila je kako ih ta komedija vrijeđa, omalovažava i narušava njihovo dostojanstvo. Redatelja Marinkovića okarakterizirale su kao "bezmudog dezertera", a nisu nedostajale ni uvrede na račun HAVC-a i HRT-a koji su film i financirali.


Situacija je eskalirala sinoć prosvjedom ispred HRT-a u 19 sati.

"Ovim putem moramo se obratiti premijeru. Tražimo od vas objašnjenje tko to na HRT-u ne želi poslušati riječ i apel našeg ministra hrvatskih branitelja. Tko to ima jaču i veću moć od ministra vaše i naše vlade, ako je ministar na sastanku zajedno sa svim udrugama iz rata tražio u pisanom obliku da se poražavajuća komedija ne prikazuje na javnoj televiziji, a koju i mi financiramo iz proračuna", rečeno je sinoć na prosvjedu. 

No, iz Vlade tvrde da imaju informaciju kako Medved nije slao dopis.

Medved nije zvao, ali je telefonirao

"Prema informacijama iz Ministarstva hrvatskih branitelja, ministar Tomo Medved nije uputio dopis sadržaja kojeg spominjete u svom upitu Hrvatskoj radioteleviziji", stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz Ureda vlade.

Iz Ministarstva branitelja za sada ne žele odgovarati na pitanja, a čekamo i službenu reakciju HRT-a što se zapravo događalo jučer, odnosno je li ministar Medved zaista, protivno zakonu, pokušao kreirati program javne televizije?

Prema neslužbenim informacijama, ministar Medved nije se pismeno očitovao, no obavio je niz telefonskih razgovora da se, po udovice ratnih veterana, sporan film skine s programa.

Navodno je ministar Medved razgovarao s više čelnih ljudi HRT-a, zahtijevajući prekrajanje utvrđene programske sheme. To mu je tek dijelom uspjelo s obzirom na to da je film Ministarstvo ljubavi umjesto u 21 sat, kako je bilo najavljeno, prikazan u terminu za porniće u 23.20 sati.

Pročitajte više