Zdravko Marić je do zadnjeg časa htio Todoriću dati još jedan kredit

Foto: Index/Hina

IZGLEDA DA ministar financija Zdravko Marić ima problema s pamćenjem pa je tako zaboravio ono čega se prisjetio njegov bivši kolega Božo Petrov - da je četrdeset i dva dana uoči imenovanja vladinog povjerenika u Agrokor zagovarao još jedan kredit iz državne banke za Ivicu Todorića.

>> Kreće postupak protiv Zdravka Marića zbog sumnjivih sastanaka s bivšim šefom Todorićem


>> IMAMO DOKUMENT Prvo je HBOR dao Agrokor grupi rejting smeća, a onda je Todorićevim firmama dao kredit

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa pokrenulo je postupak protiv Zdravka Marića. Smatraju da bi ministar financija, koji je u vladu došao iz Agrokora, mogao biti u sukobu interesa zbog "povrede načela djelovanja", sporni su im noćni sastanci u vladi s Todorićem, kao i Marićev kasniji sastanak s Todorićem u Agrokoru, a ne HBOR-ovi krediti koji su uoči sloma kompanije dodijeljeni Agrokorovim tvrtkama jer se iz njih Marić formalno izuzeo.

Različita sjećanja Marića, Dalićke i Petrova

Iz obrazloženja odluke vidljivo je da se sudionici sastanka održanog 26. veljače različito sjećaju. Zdravko Marić je u svibnju Povjerenstvu odgovorio kako tada nije iznosio "stavove, mišljenja niti prijedloge", a isto očitovanje o Mariću dala je i potpredsjednica vlade Martina Dalić. Na tom su sastanku sudjelovali osim ovih dvoje i premijer Andrej Plenković, Božo Petrov, Ivica Todorić i Ivan Crnjac.

U listopadu je stiglo očitovanje Bože Petrova, pet mjeseci nakon što je Plenković izbacio Most iz vlade jer su glasali za opoziv Marića. Bivši predsjednik sabora prisjetio se onoga što su HDZ-ovci zaboravili: da je Marić predlagao da se problem likvidnosti u Agrokoru osigura novim kreditom državne banke. "U svakom slučaju zaključio je da kod HBOR-a postoje određene mogućnosti s obzirom na to da ta institucija krajem 2016. nije bila dosegnula limit svoje izloženosti prema toj kompaniji", stoji u očitovanju Bože Petrova.

Dakle, Marić je do zadnjeg časa htio pomoći Todoriću novim državnim kreditom, iako su mu već uoči sloma plasirali novac, oko kojeg se ministar financija kao šef NO HBOR-a navodno izuzeo.

Povjerenstvu je njegov prijedlog izrečen na sastanku krajem veljače sporan i smatra da se trebao izuzeti. "(...) Proizlazi mogućnost da se dužnosnik Marić aktivno uključio u rješavanje problema  koncerna Agrokor, navodeći pri tome mogućnost da se likvidnost osigura putem dodjele daljnjih kredita od strane HBOR-a, iako je bio svjestan potrebe da se u obavljanju funkcije predsjednika Nadzornog odbora izuzme iz odluka koje se odnose na dodjelu kredita društvima iz koncerna."

Na sjednici koja se snima se izuzeo, kasnije se zalagao za pomoć HBOR-a


Što to znači? Kada se sjednica snima, kao ona na kojoj se odlučivalo o 400 milijuna kredita u prosincu 2016., Marić se izuzima, da bi dva mjeseca kasnije, na tajnom sastanku u vladi, pred kolegama zagovarao državnu pomoć.

Povjerenstvu je problematičan i sastanak Marića s Todorićem 3. ožujka, jer se izložio sumnji da je bio u mogućnosti prenošenjem povlaštenih informacija, ili na drugi način, omogućiti privatne interese koji su u suprotnosti s javnim. Zbog prethodnog radnog odnosa u Agrokoru smatraju da dužnosnik nije nepristran u odnosu na Ivicu Todorića i njegove probleme.

Javni interes, zaključuju u Povjerenstvu, predstavlja zahtjev da se odluke vlasti donose uz zaštitu od utjecaja privatnih interesa na nepristranost dužnosnika, uz poštivanje načela transparentnosti, objektivnosti, integriteta i vjerodostojnosti.

Pročitajte više