Piše: R.A. | 12.01.2018. 07:53

Danas će biti održan posljednji ispraćaj velikog Predraga Lucića

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

POSLJEDNJI ispraćaj Predraga Lucića bit će danas u 11:45 na splitskom groblju Lovrinac.

Podsjetimo, u srijedu ujutro, nakon teške bolesti, umro je veliki hrvatski novinar Predrag Lucić. Bio je, uz Viktora Ivančića i Borisa Dežulovića, jedan od osnivača legendarnog Feral Tribunea koji je u 90-ima bio vjerojatno jedini pošten i neovisan hrvatski medij. Iako najpoznatiji po svom djelovanju kroz Feral, Lucić nije stao samo tu. Između ostalog, radio je kao ratni reporter, novinar-terenac, kolumnist, redatelj i književnik.

> Pogledajte kako su se Lucić i Dežulović vrhunski rugali licemjerima

> Plenković: Predrag Lucić obilježio je hrvatsko novinarstvo

> "On nije bio naš. Bio je svoj": Edo Maajka tuguje zbog smrti Predraga Lucića

> REAKCIJE NA SMRT PREDRAGA LUCIĆA "Radio je nepokolebljivo, tako je dobro ismijavao
budale"


> Feralovci o Predragu Luciću: "Bio je borac protiv mržnje i gluposti"

> Umro je veliki Predrag Lucić, osnivač Feral Tribunea

"Nije čovjek ptica, jasno, osim što je taj drug znao kako uletjeti u doslovno posljednji čas, i da mu svako slovo pritom bude zakucano u centar. U ono doba, Predrag bi Lucić jednostavno završio svoj urednički posao u Feralu, a onda bi se dohvatio vlastitog teksta. Napisao bi bez imalo zastajkivanja dvije-tri pjesme, recimo, ma pjesme za kakve bi tolikim uvaženim poetama bio kratak i čitav životni vijek uzdisanja nad tastaturom", napisao je o Luciću njegov kolega Igor Lasić.

Predrag Lucić rođen je 12. veljače 1964. godine u Splitu.

Osnovnu i srednju školu, kako je napisao u biografiji za Hrvatsko društvo pisaca, "nešto nalik gimnaziji", završio je u Splitu. Studirao je kazališnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na kojoj je položio oba diplomska, "a ipak ostao apsolvent".

Od siječnja 1985. povremeno je surađivao u satiričnom podlistku Nedjeljne Dalmacije Feral. Od iste godine u Omladinskoj iskri piše kolumnu "Drugačije mlad", uređuje kulturnu rubriku i kako je napisao, "zajebantski podlistak Le Spizd". Na Splitskom ljetu 1987. godine napravio je festivalske novine Summer Times.


Od 1988. do 2008. stalni je autor Ferala. U Nedjeljnoj Dalmaciji 1989. počinje raditi kao novinar-terenac, a s Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem proširuje Feral koji tada dobiva svoje puno ime Feral Tribune. Ujesen 1990. s Feral Tribuneom seli u Slobodnu Dalmaciju, gdje radi i kao predratni i ratni reporter.

1993. pokreće Feral

U ožujku 1993. napušta Slobodnu Dalmaciju i s grupom kolega pokreće "samostalni i suvereni satiričko-politički dvotjednik Feral Tribune", čije prve brojeve potpisuje kao glavni i odgovorni urednik.

U prosincu 1993. Feral Tribune postaje tjednik, a od tada do prestanka izlaženja Lucić radi kao urednik lista, autor satiričnih i tzv. ozbiljnih tekstova, uređuje web-stranice, kreira fotomontaže, ispisuje i uređuje razne rubrike (Greatest Shits, Na kraju krajeva, Šempjun, Tromblon, Informbiro, itd.), te pokreće i uređuje Biblioteku Feral Tribune.

Od 2007. zajedno je s Borisom Dežulovićem nastupao u pjesničkom kabareu "Melodije Bljeska i Oluje".

Pjesničke, prozne i dramske tekstove objavljivao je u časopisima Fantom slobode, Ars, Sarajevske sveske i Naše pismo. Režirao je u Beogradu, Splitu i Tuzli.

Objavio je "Greatest Shits – Antologija suvremene hrvatske gluposti", prvo izdanje 1998., drugo 1999.; Biblioteka Feral Tribune, Split (u koautorstvu s Borisom Dežulovićem); "Haiku haiku jebem ti maiku – Velika Feralova pjesmarica", satirične pjesme, Biblioteka Feral Tribune, Split, 2003.; "Ljubavnici iz Verone", Biblioteka Moderna poezija, HDP/Durieux, Zagreb 2007.; " Sun Tzu na prozorčiću. Čitanka iz nastranih književnosti za prve razrede vojnih, vjerskih i civilnih škola", Algoritam, Zagreb 2009.; "Bezgaća povijesne zbiljnosti"; satirične pjesme; Algoritam, Zagreb 2010. i  ''Gusle u magli'', Algoritam, 2013. godine.

Bio je član HDP i Hrvatskog centra P.E.N.-a.

Nagradu "Judita" Splitskog ljeta, za umjetnička dostignuća u dramskom i glazbenom programu, dobio je 2017. za dramu Aziz.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Predraga Lucića instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Predrag Lucić

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE