Komadina: SDP kao stranka nije u krizi, ali neki naši pojedinci očito jesu

Foto: Hina

UOČI stranačkog okupljanja predstojećeg vikenda u Ogulinu, potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina ocijenio je da nije u krizi stranka nego neki pojedinci u njoj i najavio je da će se u Ogulinu donijeti akcijski plan koji bi trebao dovesti do jasnijeg odnosa s javnošću i biračima.


Najavio je kako će se u Ogulinu, nakon što predsjednik Davor Bernardić podnese izvješće o stanju u stranci, a predsjednik Kluba zastupnika Arsen Bauk o radu zastupnika, donijeti svojevrsni akcijski plan. Definirat ćemo mjere za veću efikasnost, aktivnost, konzistentnost, koherentnost kako bismo bili jasniji i transparentniji u odnosima i s javnošću i s potencijalnim biračima, pojasnio je Komadina.

"SDP kao SDP nije u krizi"

Upitan brine li ga stanje u SDP-u i nizak stranački rejting, Komadina je odgovorio: "SDP kao SDP nije u krizi, u krizi su očito neki naši pojedinci." O stranci se razgovara u stranci, a u javnosti se razgovara "za stranku, za politike, za ono što birači žele čuti od socijaldemokrata", poručio je Komadina.

Što se novog stranačkog programa tiče, čije se donošenje očekuje duže vrijeme, Komadina je rekao da će se do travnja završiti svi stranački procesi.

Nadam se da ćemo do kraja veljače odraditi konvenciju, nakon toga županijske izbore i u potpunosti postaviti infrastrukturu, a do tada će biti pripremljeni i novi programski dokumenti, rekao je potpredsjednik SDP-a. Socijaldemokrati već imaju svoj program, neće tu biti ekstremnih novuma, trebamo samo promijeniti tehnologiju rada, nova su vremena, nove su generacije birača i treba im slati jasnije poruke, dodao je.


O mogućnosti kandidature Milanovića za predsjednika RH: Nedostaje mu kredibilitet

Komentirajući nagađanja o eventualnoj predsjedničkoj kandidaturi bivšeg predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i mogućnosti da bude stranački predsjednički kandidat, Komadina je rekao da u to ne vjeruje jer je i sam Milanović izjavio da se više ne vidi u stranci, pa time ne vidi ni logiku kandidature i potpore SDP-a. S druge strane, dodao je Komadina: "Složit ćete se da je Milanović dvoje izbore zaredom izgubio pa ne vidim kako bi s takvim kredibilitetom išao u predsjedničke izbore."

O SDP-ovu predsjedničku kandidatu SDP će odlučiti kada za to dođe vrijeme, rekao je.

Predsjedništvo SDP-a bavilo se i aktualnim pitanjima, dodao je, poput donošenja smjernica plana za mlade, a osvrnuli su se i na, kako je kazao, skandalozno ponašanje ministrice obitelji Nade Murganić, te na stanje u Piranskom zaljevu, odnosno, nepostupanje naše vlade u vezi s tim graničnim sporom.

O izjavi ministrice Murganić: Skandalozno, mora biti konzekvenci

"Skandalozno je da ministrica za obiteljsko nasilje kaže 'tako je to u braku'. To znači tako je to u HDZ-u. Ministrica mora povući konzekvence, bilo da sama podnese ostavku, bilo da je premijer opozove", zaključio je Komadina. Podsjetio je da SDP trenutačno ne može u saboru zatražiti opoziv ministrice zbog poslovničkih odredbi, odnosno, trebaju pričekati da prođe šest mjeseci otkako su u studenom tražili njezin opoziv kako bi ponovno mogli istaknuti isti zahtjev.


Na stranačkom "team buildingu" u subotu i nedjelju sastaje se pedesetak članova Predsjedništva i Kluba zastupnika SDP-a kako bi, uz aktualno-političku situaciju i plan rada u ovoj godini, razmotrili situaciju u stranci koju potresa nezadovoljstvo dijela članstva aktualnim vodstvom, ali i najnižim rejtingom stranke u zadnje tri godine.

Bit će to prilika, ističu neslužbeno nezadovoljnici, da predsjedniku stranke Davoru Bernardiću otvoreno kažu što misle o načinu na koji vodi stranku.

Za razliku od prve najave "team buildinga", kada se za nedolazak ispričalo više od desetak članova Kluba zastupnika, u pomaknutom terminu izostat će ih svega dvoje, troje, i to iz opravdanih razloga, kažu u SDP-u.

Pročitajte više