Francuski supermarketi prodavali hranu za bebe iako je bila povučena zbog salmonele

Ilustracija: 123rf 
 
NAJVEĆI lanci supermarketa u Francuskoj priopćili su da su prodavali neke Lactalisove proizvode u segmentu dojenačke hrane i nakon odluke o njezinom opozivu zbog bojazni da bi mogla biti kontaminirana salmonelom.
 
Carrefour, Leclerc, Auchan i Systeme U objavili su u odvojenim priopćenjima da su Lactalisovi proizvodi, uključujući i dojenačku hranu, ostali na njihovim policama i nakon opoziva u prosincu 2017.
 
Francuske su vlasti naložile povlačenje proizvoda brendova Picot, Milumel i Taranis, namijenjenih matičnom francuskom i inozemnim tržištima. Agencija za zaštitu potrošača DGCCRF započela je istragu i do sada je provela više od 2000 provjera.
 
"Pogriješili smo, kao i sve velike distribucijske tvrtke", izjavio je glasnogovornik Systeme U-a Thierry Desouches za TV postaju BFM, dodajući da je opoziv bio kompliciran i da su učinili sve kako bi bio proveden u što kraćem roku.
 
"Govorimo o količini proizvoda na kojima smo ukupno zaradili maržu od možda nekih 300 eura. Zar bismo riskirali naš ugled za tako smiješan iznos?" naglasio je Desouches.
 
Opoziv objavljen 10. prosinca
 
DGCCRF je objavio opoziv 10. prosinca, nakon što je Lactalis otkrio kontaminaciju salmonelom u tvornici u Craonu, obustavivši prodaju nekoliko dječjih prehrambenih proizvoda koji se tamo proizvode. U agenciji za zaštitu potrošača posumnjali su da su proizvodi iz tog pogona povezani sa slučajevima infekcije salmonelom kod dojenčadi u Francuskoj.
 
Manje od dva tjedna nakon toga iz Lactalisa su najavili produljenje opoziva, potvrđujući kontaminaciju tijekom proizvodnje u Craonu u prvoj polovini 2017. godine.
 
Od opoziva prodano 434 proizvoda u Carrefouru
 
U danas objavljenom priopćenju iz Carrefoura navode da su od opoziva 21. prosinca prodali ukupno 434 proizvoda izloženih riziku od kontaminacije, dok ih je s polica uklonjeno 95.000.
 
Leclerc, najveći distributer hrane u Francuskoj, objavio je da je prodao 984 proizvoda obuhvaćenih opozivom. Povlačenje je uključivalo i proizvode namijenjene izvozu u Kinu, Tajvan, Pakistan, Afganistan, Irak, Maroko, Libanon, Sudan, Rumunjsku, Srbiju, Grčku, Gruziju, Haiti, Kolumbiju i Peru.
 
Lactalis spada među najveće mljekarske tvrtke u svijetu, uz godišnje prihode od oko 17 milijardi eura. U posljednje vrijeme šire poslovanje s dječjom hranom, iako im je naglasak i dalje na proizvodnji sira i mlijeka.

Pročitajte više