Nova suradnica FER-a: Ekstremna katolkinja poznata po fantaziji o pizzi na dječjoj guzici

Foto: Dubrovački Dnevnik

FAKULTET elektronike i računarstva (FER) i katolička televizija Laudato ovih dana pohvalili su se kako su potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na "istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima iz područja djelatnosti FER-a i Laudato TV-a”.

Sporazum u dekanatu FER-a potpisali su dekan Mislav Grgić i direktorica Laudato TV-a Ksenija Abramović, poduzetnica i ekstremna katolička aktivistkinja koja se u javnosti istaknula nizom kontroverznih poteza i izjava. Riječ je o još jednom potezu u kojemu se katolički ekstremisti infiltriraju u razne javne institucije, većinom uspješno, s istaknutim izuzetkom propalog pokušaja da studente vjeronauka ubace na zagrebački Filozofski fakultet.

No tko je zapravo Ksenija Abramović i što je njena katolička televizija Laudato, s kojima je FER potpisao sporazum o dugoročnoj suradnji?

Sa Željkom Markić radila na pokretanju referenduma o braku

Ksenija Abramović vlasnica je informatičke tvrtke Etna koja se bavi softverom za bankarski sektor i dobro posluje, no njena prava strast je njena katolička vjera i iz nje proizilazeći društveni aktivizam koji često odlazi u vjerski fundamentalizam. Sebe je u jednom intervjuu opisala kao “iznimno religioznu osobu” koja svaki dan ide na misu.

Prvi put se Ksenija Abramović, inače diplomirana ekonomistica rodom iz Slavonskog Broda, u javnosti istaknula 2013. kao dio inicijative za referendum o ustavnoj definiciji braka, preko kojega su ekstremni katolici i ultrakonzervativci predvođeni Željkom Markić uspješno lansirali svoj projekt konzervativne revolucije. No Ksenija Abramović već se prije toga angažirala kao katolička aktivistkinja i otvorila je galeriju sakralne umjetnosti, a 2011. pokrenula je portal Laudato, na kojem su se objavljivali tekstovi protiv prava žene na pobačaj, LGBT prava i svega drugog što katolički ekstremisti ne podnose.

Izmišljotina o djeci kojoj u Njemačkoj u školi na goloj stražnjici mijese tijesto za pizzu

Poslije referenduma o ustavnoj definiciji braka Ksenija Abramović u javnosti se pojavila kao organizatorica jednog od gostovanja američke šarlatanke Judith Reisman, koja tvrdi da gledanje pornografija stvara u mozgu “erototoksine” (koji ne postoje u stvarnom svijetu), ali i predstavljanja njene knjige “Seksualna sabotaža” te kao lice ekstremističke inicijative “Ne dirajte djecu”, čiji je cilj bio zaustaviti uvođenje zdravstvenog i seksualnog odgoja u hrvatske škole.

“Ja sam nedavno bila na jednom seminaru u Londonu, gdje sam razgovarala s kolegama iz Njemačke. To je zaista, to što se tamo radi nije daleko od nas, nije daleko od nas! Dakle, na satu, ovo, samo ću reći ovo i ne bih više o tome... Dijete od devet godina, sat domaćinstva, mijesi se tijesto za pizzu. Mijesi se sa strane i onda, dok još ima onih grudica, stavi se stol ispred razreda, djetetu skinu gaćice i na stražnjici od djeteta završi se to tijesto od pizze, miješanje tijesta od pizze. Na taj način se pokazuje koliko se treba riješiti straha od bilo kakvog dodira, pa i pizze na stražnjici. To je prestrašno, to je ono što nas čeka! Jovanović se nekoliko puta pozvao na to da bi volio u hrvatskim školama implementirati spolni odgoj po uzoru na onaj u Njemačkoj”, izjavila je Ksenija Abramović 2014. na predstavljanju “Seksualne sabotaže” u Dubrovniku.

Kada su mediji ismijali tu njezinu izjavu, ona je onda na Facebooku svoje inicijative objavila link na jedan njemački priručnik za spolni odgoj djece u vrtićima; taj 19-stranični dokument potpisuju socijalni pedagozi Oliver Wolf i Cornelia Weller iz Leipziga, a njegov naslov u originalu glasi “Handbuch Projekt Sexualerziehung in der Kita”. Među vježbama koje se savjetuju odgajateljima u vrtiću nema riječi o tome da su djeca gola ni da se ikome pred razredom skidaju gaćice, a u igri nije nikakvo tijesto, a kamoli da se ono mijesi na goloj stražnjici djeteta. Zapravo, nije riječ ni o satu domaćinstva, kako je izjavila Ksenija Abramović, niti je išta iz njezina citiranog izlaganja točno, ona je sve to, po svemu sudeći, jednostavno izmislila. Kasnije se opravdavala riječima da su joj sve to dojavile neke anonimne majke iz Njemačke.

Pokretanje Laudato TV-a blagoslovio vatikanski nuncij


Poslije tog medijskog debakla Ksenija Abramović neko vrijeme nije se više pojavljivala u javnosti, ali je i dalje vrijedno radila na pokretanju Laudato TV-a, za koji je, kako je svojedobno rekla, ideju dobila nakon jedne mise.

"Na Laudato TV-u neće biti nasilja, nedoličnih seksualnih scena, podržavat ćemo sve obiteljske vrijednosti i nećemo zastupati gender ideologiju", najavljivala je u medijima Ksenija Abramović, objašnjavajući kako se radi o “obiteljskoj televiziji koja promiče kršćanske vrijednosti, ljubav prema Bogu, čovjeku, Crkvi i domovini”. Laudato TV s emitiranjem preko kablovske mreže nekih ponuđača konačno je započeo krajem 2015., a već sljedeće godine proširili su svoj doseg odlukom Vijeća za elektroničke medije na Zagreb i širu okolicu.

Prostorije Laudato TV-a osobno je na početku rada blagoslovio tadašnji apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D'Errico, čije su preporuke LTV-u pomogle da dobije sredstva Američke biskupske konferencije i njemačke organizacije Kirche in Not za nabavu potrebne tehničke opreme. Ksenija Abramović očito je izvrsno umrežena i na međunarodnoj katoličkoj sceni, kao i na domaćoj, na kojoj se bavi i organiziranjem koncerata duhovne glazbe, kao i produkcijom dokumentarnih filmova, poput “Iz mržnje prema vjeri” koji tematizira partizansko strijeljanje hercegovačkih franjevaca, inače poznatih podržavatelja ustaša.

Emisije u kojima se homoseksualnost objašnjava izostankom figure oca

Kada je riječ o programu Laudato TV-a, od emisija se ističe u pokušaju humoristična “Božanstvena komedija”, u kojoj ekipa mladih katolika demonstrira svoj smisao za humor odnosno izostanak istoga. Omiljeni gost niza emisija je studentski kapelan don Damir Stojić, ali i niz drugih u javnosti manje eksponiranih klerika, pa je tako nedavno u emisiji “Život i zdravlje” govorio don Giuliano Trdić o ulozi očinske figure u razvoju djeteta. On je objasnio da nečija homoseksualnost ima “velike veze s izostankom oca iz obitelji”: "Majka se emocionalno distancirala od djeteta, oca nema, pa dijete postaje homoseksualno jer nema samopoštovanja.”

To je tek jedan od reprezentativnih primjera kako je intoniran program ove ekstremističke televizije koju je osnovala Ksenija Abramović. Opravdano je zapitati se na kakvim znanstvenim projektima uopće mogu surađivati FER i Laudato TV; možda će zajedno dokazati da je zemlja ravna ploča, u skladu s tezama iz nove knjige ultrakatoličkog publicista Elvisa Duspare?

Pročitajte više