Piše: I. Ćimić | 11.01.2018. 13:00

Kreće postupak protiv Zdravka Marića zbog sumnjivih sastanaka s bivšim šefom Todorićem

Foto: Hina

PROTIV ministra financija Zdravka Marića pokreće se postupak utvrđivanja sukoba interesa, odnosno postupak zbog "povrede načela djelovanja". Tako je danas odlučilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a Marić ima 15 dana za očitovanje.

Nije čuvao vlastiti integritet i vjerodostojnost

Naime, kod ministra Marića sporma su dva sastanka s Ivicom Todorićem. Prvi je sastanak bio 26. veljače u zgradi vlade u kasnim noćnim satima, a drugi pet dana kasnije u Todorićevom uredu u Agrokoru. 

Na prvom sastanku na kojem je uz dio menagmenta Agrokora bio Ivica Todorić,  bili su i premijer Andrej Plenković kao i tadašnji šef sabora Božo Petrov. Za Marića je bilo otegotno svjedočenje Petrova, a kako kažu članovi Povjerenstva, bilo je razvidno kako Marić sudjeluje u "rješenju krize u Agrokoru".

Na tom sastanku nudila su se neka rješenja za likvidnosti i to putem kreditiranja Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR).

> DOZNAJEMO Marić ima tri prijave za sukob interesa, hoće li završiti kao Karamarko?

Index je pisao o tome kako se menadžment Agrokora više puta sastao s predstavnicima vlade. Razgovori su održavani u prostorijama vlade na Markovu trgu, a na njima je bio nazočan i ministar Marić, što je i sam priznao.

Drugi sastanak bio je pet dana kasnije u Agrokoru. Marić se branio tvrdnjom kako ga je kod Todorića poslao premijer Plenković.

"Propustio je čuvati vlastiti integritet i vjerodostojnost", ustvrdila je šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković.

Tajni sastanci u večernjim satima

Podsjetimo kako je vlada priznala tajne sastanke tek onda kada su ih za to upitali novinari. Radilo se o neuobičajenim sastancima, od kojih je jedan održan u nedjelju, u kasnim večernjim satima.


"Premijera Plenkovića upoznao sam na sastanku 26. veljače 2017. godine, kojem su nazočili Martina Dalić, Božo Petrov, Zdravko Marić i Ivan Crnjac. Do sastanka je došlo nakon višetjednog inzistiranja Bože Petrova, s kojim se nisam želio naći nasamo, pa sam predložio zajednički sastanak. Na sastanku nije donijet nikakav zaključak, a bilo mi je neobično što me primaju u tajnosti, pod okriljem noći", napisao je na svom blogu Ivica Todorić dodajući da je pet dana kasnije kod njega u Agrokor došao ministar Marić, predstavljajući se da dolazi u ime premijera Plenkovića.

O tom sastanku očitovao se i premijer Plenković, no nije ulazio u detalje.

"Vodili su se brojni razgovori, a sve u interesu dobrobiti i očuvanja hrvatskoga gospodarstva, našega financijskog sustava i spriječavanja negativnih efekata na gospodarstvo, zaposlenike i turističku sezonu. Svi koraci koje smo napravili bili su u toj funkciji, a ako se obavljaju neki razgovori, ne znači da se donose i odluke", rekao je Plenković o tom spornom sastanku kod Todorića. 

Podsjetimo kako je Marić prije ulaska u vladu Tihomira Oreškovića, Tomislava Karamarka i Bože Petrova na funkciji ministra financija. Marić je od 2012. do 2016. bio zaposlen u vrhu Agrokora kao izvršni direktor za Strategiju i tržište kapitala. Njegovo područje odgovornosti bili su međunarodno financiranje, odnosi s investitorima te spajanja i preuzimanja.

Dok je pričao o stabilnom Agrokoru, tražio je rješenja za izlaz iz krize


Početkom prošle godine Marić je tvrdio da je situacija u Agrokoru stabilna i da neće doći do stečaja, ali samo nekoliko mjeseci kasnije stvarnost ga je demantirala. Marić je također tvrdio da se još u prosincu prošle godine, zbog svoje ranije pozicije u Agrokoru, izuzeo od donošenja bilo kakvih odluka o posrnulom koncernu, pa tako i o kreditu HBOR-a koji je dobio Agrokor.

Marić je, s druge strane, održao sastanak i s izaslanstvom Kineske industrijske i komercijalne banke (ICBC), a sam je priznao kako je na tom sastanku bilo govora o Agrokoru. Isto tako, Marić je kao ministar financija davao izjave u javnost sugerirajući rješenja za svog bivšeg poslodavca.

HBOR ipak nije sporan

Podsjetimo i kako su interni dokumenti Hrvatske banke za obnovu i razvoj, u kojoj je Marić i dalje šef Nadzornog odbora, pokazali da je Uprava HBOR-a još krajem 2016. bila detaljno upoznata s ozbiljnim poslovnim problemima u kojima se našao Agrokor. Kao šef Nadzornog odbora, Marić je nesumnjivo bio upoznat s tim dokumentima, ali je HBOR unatoč tome krajem prošle godine kreditirao posrnuli Agrokor s 48,3 milijuna eura.

U slučaju HBOR-a protiv Marića se neće pokrenuti postupak utvrđivanja sukoba interesa, odlučilo je Povjerenstvo. Naime, ključno je što se Marić kod odlučivanja ipak izuzeo.

Marićo o postupku zbog sukoba interesa: Očitovat ću se u zakonskom roku


Sam Marić je u četvrtak rekao da kao državni dužnosnik poštuje institucije Republike Hrvatske (RH) te da će se u zakonskom roku očitovati Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa o sudjelovanju na dva sastanka na kojima je mogao utjecati na to da Vlada pogoduje njegovom bivšem poslodavcu Ivici Todoriću, osnivaču i vlasniku koncerna Agrokor.

Na pitanje novinara smatra li iz današnje perspektive da je trebao biti na tim sastancima i što će odgovoriti Povjerenstvu, Marić je rekao da kao državni dužnosnik poštuje institucije RH  i da će se očitovati.

"Od prvog dana kada sam odabran na funkciju ministra ponavljam jedno te isto - da radim u javnom interesu, interesu hrvatskog gospodarstva, društva u cjelini i nikakve pojedinačne partikularne interesi nikad ne bih stavljao ispred javnog interesa", rekao je Marić, odgovarajući na upit na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Kako je istaknuo, kao što je propisano procedurom, očitovat će se u okviru zakonskog roka od dva tjedna. Na sastancima s Todorićem, kaže, bio je kao ministar financija u skladu i u dogovoru i s predsjednikom Vlade.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE