Otac brutalno silovane i ubijene curice iz Pakistana krivi policiju za njenu smrt

Foto: Hina

OTAC osmogodišnje pakistanske djevojčice, čije je brutalno silovanje i ubojstvo šokiralo tu naciju, optužio je danas policiju za sporost u istrazi nakon što je njegova kći nestala.

>>UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Djevojčicu u Pakistanu silovali, zadavili i bacili u smeće, prosvjedi diljem zemlje

Ubijena djevojčica iz grada Kasur u regiji Pundžab, Zainab Ansari, nestala je prošlog tjedna dok je išla iz svog doma na islamski vjeronauk, a njeno tijelo pronađeno je na smetlištu u utorak. Obdukcija je pokazala da je prvo silovana, a zatim zadavljena. U međuvremenu je objavljena snimka nadzorne kamere na kojoj se vidi nepoznati muškarac koji odvodi Zainab za ruku. Međutim, snimku nije otkrila policija, nego rođak djevojčice.
 
Njeno stravično ubojstvo izazvalo je nasilne prosvjede u tom području. Prosvjednici su, razbješnjeni neadekvatnom policijskom zaštitom djece, jučer pokušali upasti u policijsku stanicu. U sukobu s policijom ubijeno je dvoje i ranjeno troje prosvjednika. Tri policajca su uhapšena zbog otvaranja vatre na prosvjednike umjesto u zrak tijekom sukoba. 
 
 
Pedofili u istom gradu oteli gotovo 300 djece od 2009. 
 
U Kasuru, kako navodi lokalni zapovjednik policije, prošle godine bilo je već 12 sličnih slučajeva u kojima su djevojčice otete, silovane i ubijene. "Svi slučajevi su slični... Izgleda da je u pozadini poremećeni serijski ubojica", rekao je glasnogovornik pokrajinske vlade navodeći saznanja iz početne istrage. Međutim, kako javlja pakistanski list Dawn, policija je 2015. otkrila organizirani pedofilski lanac koji je od 2009. oteo i silovao čak 280 djece.
 
Kako javlja New York Times, otac djevojčice, Anes Ansari, bio je na hodočašću u Saudijskoj Arabiji sa svojom suprugom u vrijeme nestanka svoje kćeri. Ansari se našao s glavnim ministrom Pundžaba Šahbazom Šarifom koji je došao u Kasur kako bi se našao s obitelji ubijene nakon njenog sprovoda u utorak. 
 
"Da je policija djelovala na vrijeme, počinitelj bi bio uhvaćen. Mi se sada bojimo pustiti našu djecu iz kuće. Kako je naše dijete oteto s prepune tržnice?" pitao se ogorčeno otac u razgovoru za lokalnu televiziju. Majka je u istom intervjuu ogorčeno povikala: "Želim pravdu! Želim pravdu!"
 
Ubojstvo male Zainab izazvalo je opću zgroženost pakistanske javnosti, posebice zbog činjenice da je samo posljednje u nizu, a deseci aktivista za ljudska prava prosvjedovali su u Lahoreu i Karachiju. Hešteg Pravda za Zainab (JusticeForZainab) postao je viralan na društvenim mrežama u toj zemlji.
 
Malala Yousafazi, dobitnica Nobelove nagrade za mir koja je preživjela pokušaj ubojstva talibana zbog zalaganja za školovanje djevojčica, na Twitteru je poručila da joj je “srce slomljeno” zbog tragične sudbine Zainab i zatražila da se njen ubojica privede pravdi. 
 

 

Pročitajte više