VIDEO Poplave i blato uništili južnu Kaliforniju, najmanje 15 mrtvih i deseci nestalih

Screenshot: YouTube
 
SPASIOCI tragaju za nestalima u poplavama i nanosima blata koje su od utorka odnijele najmanje 15 života u južnoj Kaliforniji, u području poharanom najvećim požarom u novijoj povijesti.
 
Snažna oluja pogodila je ovo područje u utorak rano ujutro, a najteže je pogođen okrug Santa Barbara. Naređena je evakuacija više od 20 000 ljudi zbog upozorenja stručnjaka na obilne kiše u cijeloj južnoj Kaliforniji, jake vjetrove, ekstremno opasne poplave te nanose blata i nastalog otpada.
 
 
Reuters javlja da su bujice blata oštetile povijesne hotele i domove slavnih u Santa Barbari, uključujući onaj Oprah Winfrey. Stručnjaci su naglasili da je najveća opasnost od poplava u području poharanom požarom Thomas jer se tamo voda više ne može apsorbirati u spaljeno tlo, a izgorjeli su trava i grmlje koji mogu spriječiti odrone.
 
"Još uvijek se nadamo da ćemo pronaći ljude žive"
 
Senatorica Hannah-Beth Jackson izjavila je: "Voda se kretala brzinom od 24 kilometra na sat, nosila je sve pred sobom, nanosila otpad, štopala kanale, uništavala cijevi." Glasnogovornik vatrogasaca Chris Elms izjavio je kako smatraju da je u području Montecita nestalo između 12 i 24 osobe. Oko 500 službenika policije i vatrogasaca je na terenu, a u potrazi za nestalima pomažu im i helikopteri.
 
Elms je također rekao kako strahuje da bi broj smrtno stradalih mogao biti i veći od 15 dosad potvrđenih slučajeva: "Strahujemo od toga, ali još uvijek se nadamo da ćemo pronaći ljude žive."
 
U nekim kućama pogođenim nanosima blata izbili su požari, a tisuće kućanstava područja zahvaćenog olujom ostalo je bez struje. Mediji su objavili snimke razorenog područja južne Kalifornije te napora u spašavanju stanovnika.
 

Pročitajte više