Mjanmarska vojska priznala ubojstvo 10 Rohindža: "Seljani su ih izboli i natjerali u grobove"

Foto: Hina
 
MJANMARSKA vojska objavila je u srijedu da su njezini vojnici usmrtili desetoricu uhvaćenih "islamskih terorista" tijekom napada na početku rujna, nakon što su lokalni budistički stanovnici natjerali ulovljene muškarce u iskopane grobove.
 
"Seljani i članovi sigurnosnih snaga priznali su da su počinili ubojstvo", priopćila je vojska. 
 
Riječ je o rijetkom priznanju prijestupa mjanmarske vojske vezano za njihove operacije u zapadnoj saveznoj državi Rakhine.
 
Etničko čišćenje: Protjerano više od 650 000 pripadnika muslimanske manjine 
 
Vojska Mjanmara je 25. kolovoza započela veliku protuofenzivu na sjeveru te pokrajine kao odgovor na napade militanata iz zajednice Rohindža, pokrenuvši time egzodus više od 650 tisuća pripadnika te manjine. Organizacija Liječnici bez granica objavila je da je samo u prvom mjesecu progona ubijeno skoro 7000 Rohindža.
 
Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Države djelovanje vojske proglasili su etničkim čišćenjem. Mjanmar to odbacuje, tvrdeći da su njegove snage provodile legitimne operacije protiv pobunjenika.
 
Vojska je 18. prosinca objavila da je u obalnom gradu Inn Din pronađena masovna grobnica s 10 tijela i da je imenovala istražitelja u tom slučaju.  
 
U srijedu je objavila da je u istrazi otkriveno da su pripadnici snaga sigurnosti ubili desetero ljudi te da će zbog toga odgovarati.
 
"200 bengalskih terorista napalo nas je štapovima i mačevima" 
 
"Vojska je 1. rujna provodila operaciju čišćenja na tom području kad ih je 200 bengalskih terorista napalo štapovima i mačevima", objavila je vojska u priopćenju na Facebook stranici svog zapovjednika, generala Mina Aunga Hlainga. 
 
Vojska Rohindže zove "Bengalcima", a oni odbacuju taj termin jer implicira da su ilegalni migranti iz Bangladeša. 
 
Nakon što su snage sigurnosti potjerale većinu napadača, ulovljeno ih je deset. Oni su u skladu s procedurom trebali biti predani policiji, no militanti su "bez prestanka napadali i eksplozivima uništili dva vozila", tvrdi vojska.
 
"Nije bilo uvjeta za prijevoz terorista, pa je odlučeno smaknuti ih"
 
"Nije bilo uvjeta za prijevoz desetorice bengalskih terorista u policijskoj stanici, pa je odlučeno smaknuti ih", priopćila je vojska, govoreći o rezultatima istrage. 
 
"Bijesni budistički seljani koji su izgubili rodbinu u napadima militanata htjeli su ih ubiti, pa su ih izboli nakon što su ih natjerali u grobove na rubu sela. Zatim su ih pripadnici snaga sigurnosti ustrijelili", izjavila je vojska. 
 
"Protiv stanovnika sela i pripadnika snaga sigurnosti koji su prekršili zakon bit će podnesena akcija", naglašava se u priopćenju. 
 
Istragu predvodi general-pukovnik Aye Win koji je vodio i veći slučaj u studenom, u kojemu je zaključeno da nisu počinjena nikakva zlodjela. 

Pročitajte više