EKOLOŠKA KATASTROFA Eksplodirao tanker kod Šangaja

Foto: FaH

NAKON što je četiri dana gorio, eksplodirao je tanker u Istočnom kineskom moru.

Kineski dužnosnici potvrdili su da je došlo do eksplozije na tankeru koji se zapalio nakon što se u subotu navečer sudario s kineskim teretnim brodom na udaljenosti od oko 260 kilometara od Šangaja.



Zbog eksplozije je prekinuta operacija traganja za nestalim članovima posade, a spasioci su se povukli na sigurnu udaljenost. Tanker nakon eksplozije nije potonuo, a vatra na njemu se dodatno razbuktala.

Tijelo jednog mornara je pronađeno, a spasioci su tragali za 31 članom posade.

Ekološka katastrofa

Kinesko ministarstvo prometa je prije dva dana objavilo kako će se, u slučaju da dođe do eksplozije na tankeru, raditi o ekološkoj katastrofi. Prema tom upozorenju, izlijevanje nafte rezultiralo bi najvećom ekološkom katastrofom povezanom uz havariju tankera od eksplozije tankera kod obale Angole 1991.

Plovilo je prevozilo ultra laki oblik nafte poznat kao kondenzat koji je opasniji za okoliš od sirove nafte. Kondenzata je na brodu bilo 136 tisuća tona što je ekvivalent milijunu barela.  
 
Tanker pripada iranskoj kompaniji, a registriran je u Panami. Strahuje se da je brod ranjiviji i da bi mogao potonuti. Gorivo koje prevozi nije toliko eksplozivno, ali je vrlo toksično ako se prospe. 

Uzrok sudara u Istočnom kineskom moru između tankera Sanchi, koji je plovio pod panamskom zastavom, i kineskog teretnjaka CF Crystal, još uvijek nije poznat.

Pročitajte više