Švedski znanstvenici otkrili kako pušenje oštećuje kralježnicu

Foto: 123rf

PUŠENJE povećava rizik od bolova u donjem dijelu kralježnice koji se trebaju sanirati operativnim zahvatom, pokazalo je švedsko istraživanje.

Znanstvenici su se usmjerili na čest uzrok bolova u donjem dijelu leđa poznat kao lumbalna spinalna stenoza, koji se događa kad se suzi kralježnički kanal i time se poveća pritisak na kralježničku moždinu i živce. Stanje se često razvija sa starenjem. Vjeruje se da nikotin kompromitira protok krvi i potiče upalne promjene i time pridonosi tom procesu, napisali su autori studije.

Faktor rizika


Znanstvenici su proučili podatke o 331.941 građevinskom radniku u registru zdravstvenog stanja po profesijama u Švedskoj. Radnici su praćeni prosječno više od 30 godina i na početku istraživanja bili su prosječno u 30-im godinama života. Tijekom istraživanog razdoblja njih 1623 imalo je operativni zahvat na kralježnici zbog lumbalne spinalne stenoze.

U usporedbi s ljudima koji nisu nikad pušili teški pušači koji su pušili najmanje 15 cigareta dnevno imali su 46 posto više izgleda za operativni zahvat na kralježnici, pokazalo je istraživanje. Umjereni pušači koji su pušili do 14 cigareta dnevno imali su 31 posto veći rizik dok su bivši pušači imali 13 posto veći rizik za operativni zahvat.

''Čini se da je pušenje faktor rizika za razvoj suženja kralježničkog kanala u donjem dijelu leđa koji može voditi u operativni zahvat'', kazao je voditelj istraživanja dr. Arkan Sayed-Noor, znanstvenik sa sveučilišta Umea. “Prestanak pušenja može smanjiti rizik”, kazao je Sayed-Noor.

Oštećenje kralježnice


Ranija istraživanja već su pokazala da su rezultati operacija na kralježnici lošiji kod pušača.

Pušenje oštećuje kralježnicu na nekoliko načina, istaknuli su znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Spine Journal. Nikotin može oštetiti tkivo kralježnice, oslabiti kosti i pogoršati bolove u donjem dijelu leđa.

Teški pušači često žive sjedilačkim načinom života što dovodi do slabljenja mišića i povećava opterećenje donjeg dijela leđa.

Znanstvenici ističu da su većina ispitanika u istraživanju bili muškarci pa se rezultati za žene mogu razlikovati.

Pročitajte više