Japanski astronaut se ispričao, ipak nije narastao 9 cm u svemiru

Foto: FAH

JAPANSKI astronaut koji je prošlih dana završio u vijestima zbog svog nevjerojatnog rasta od 9 cm u tri tjedna ispričao se zbog pogreške u mjerenju i "lažne vijesti" koju je objavio.
 
>>Japanski astronaut u 3 tjedna u svemiru narastao 9 centimetara
 
Podsjetimo, astronaut Norishige Kanai nalazi se na Međunarodnoj svemirskoj postaji (MIR ili ISS), a diljem svijeta je odjeknula njegova jučerašnja objava na Twitteru da je u tri tjedna, otkad je odletio u svemir, narastao čak 9 cm.
 
Pogreška u mjerenju
 
41-godišnji Kanai, kojem je ovo prvo putovanje na svemirsku postaju, izrazio je zabrinutost da, ako se njegov nevjerojatni rast u svemiru nastavi, neće stati u letjelicu za povratak na Zemlju, u čija sjedišta mogu stati astronauti do 190 cm visine i 95 kg težine. 
 
“Narastao sam kao biljka u samo tri tjedna. Ništa slično ovome od srednje škole. Pomalo sam zabrinut da neću stati u Sojuz kad se budem vraćao”, napisao je tada japanski astronaut. No u novom tvitu objasnio je da je njegov zapovjednik na postaji, ruski astronaut Anton Škaplerov, bio sumnjičav prema ovakvom rastu, stoga se ponovno izmjerio i ''imao je oko 182 cm, 2 cm više od moje visine na Zemlji''. 
 
Rast u svemiru rezultat izostanka gravitacije
 
''Stoga je ovo bila pogreška u mjerenju, ali čini se da mnogi ljudi pričaju o tome. Nemam bolova u leđima, zapravo mi je nestao bol u vratu i ramenima, stoga sumnjam da sam 9 cm viši. Zapovjednik leta Škaplerov poznaje ove stvari, on je veteran'', napisao je Kanai. 
 
Dodao je i da osjeća ''olakšanje'', jer će sada ''vjerojatno stati u Sojuz kad se bude vraćao kući''. 
U svakom slučaju, iako se možda čini bizarnim, rast astronauta u svemiru odavno je utvrđen i objašnjen fenomen. Naime, ljudsko tijelo se mijenja u odsutnosti normalne gravitacije, a kralježnica postaje ravna i izdužena, budući da se kralješci rastežu.
 
Astronauti u misijama narastu između 2 i 5 cm , što je daleko manje od 9 cm koje je pogrešno zabilježio Kanai. Astronauti se po povratku na Zemlju brzo vrate na svoju normalnu visinu. 
 
 

Pročitajte više