Piše: F.Ć | 09.01.2018. 17:36

HVIDRA zgrožena Tromblonovim idejama: "To je neprihvatljivo, nećemo u tome sudjelovati"

Foto: Patrik Macek, Zarko Basic/PIXSELL

HVIDRA smatra neprihvatljivim ideje koje posljednjih dana u medijima navodi ratni veteran Petar Janjić Tromblon, a koje su vezane za komplicirane odnose Hrvatske i Slovenije. HVIDRA, s druge strane, podržava sve postupke vlade i premijera Plenkovića, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Josip Đakić, predsjednik ove veteranske organizacije i ujedno saborski zastupnik HDZ-a.

"U ime hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata RH, ovim putem dostavljamo priopćenje za javnost kojim se očitujemo vezano za medijske ultimatume i postupke hrvatskog branitelja Petra Janjića Tromblona koje naša udruga smatra potpuno neprihvatljivima te neće sudjelovati u takvim i sličnim inicijativama za rješavanje aktualnog otvorenog graničnog sukoba sa Slovenijom.

HVIDRA RH smatra pravovaljanom odluku Hrvatskog sabora o povlačenju iz arbitražnog postupka, kao i sve dosadašnje odluke Vlade RH za mirno rješavanje otvorenog graničnog pitanja obzirom da je arbitražni proces, zbog krivnje slovenske strane, nepovratno kompromitiran, te odluka suda za našu državu nije obvezujuća.

Slijedom navedenog, podržavamo sve postupke Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića kojima se štite hrvatski nacionalni interesi i teritorij RH, poštujući odredbe međunarodnog prava, kao i diplomatske mjere koje poduzima Ministarstvo vanjskih i europskih  poslova, a sve u cilju mirnog rješavanja ove problematike i zaštite prava Republike Hrvatske, te se ograđujemo i ne podržavamo nikakve ultimatume i inicijative kojima se doprinosi širenju napetosti i daljnjem zaoštravanju budućih odnosa između naše zemlje i Slovenije", stoji u priopćenju HVIDRA-e kojeg potpisuje HDZ-ovac Josip Đakić.

Podsjetimo, prošlog je tjedna Petar Janjić Tromblon Plenkoviću dao 72 sata da riješi problem sa Slovenijom ili će to, kako je najavio, učiniti ratni veterani. No, nakon isteka ultimatuma, Tromblon je svoje akcije odgodio za početak ovog tjedna. Jučer je, pak, odustao od isplovljavanja stotinjak malih brodova nakrcanih veteranima u Piranski zaljev te za početak veljače najavio "regatu za razum Piranski zaljev - Savudrijska vala", odnosno isplovljavanje više većih brodova u sporno područje.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE