Evo što je ostalo od šampionske Rijeke

Foto: Hina, Nel Pavletić/PIXSELL, Getty Images/Guliver Image

ŠEST mjeseci nakon što su osvojili povijesnu dvostruku krunu, šampionske momčadi Rijeke više nema. Rujevicu je napustila većina igrača koji su sudjelovali u podvigu kojeg će pamtiti generacije.

Ristovski, Elez, Vešović, Mišić, Andrijašević, Bezjak i Gavranović bili su u prvih 11 u posljednjoj utakmici prošle sezone, finalu Hrvatskog kupa u kojem su pobijedili Dinamo. Niti jedan od njih više nije na Rujevici. 



Iz tog finala u dresu Rijeke su još Prskalo, Župarić, Gorgon i Bradarić. I Mate Maleš, koji je u toj utakmici ušao s klupe, na odlasku je s Rujevice, a pitanje je prave ponude kada će i Bradarić dići sidro. Otišao je i kondicijski trener talijanski stručnjak Ugo Maranza nakon pet i pol godina. Čini se da jedino Matjaž Kek i Damir Mišković nisu na prodaju.

U nastavku sezone čeka ih težak zadatak ako žele ostvariti cilj i izboriti Europu. S preostalim snagama i dosad najavljenim pojačanjima ne izgledaju uvjerljivo.

Gdje su Rijekini šampioni šest mjeseci kasnije?



Junak povijesne sezone Rijeke Franko Andrijašević i prije kraja prošle sezone znao je da odlazi i na ljeto potpisao za Gent za 4,25 milijuna eura. Od kapetana i glavne zvijezde kluba postao je rezerva koja je skupila samo 7 nastupa ove sezone uz jedan pogodak u belgijskoj ligi.



Stefan Ristovski bio je pravo otkriće Matjaža Keka, a sjajnim igrama u obrani i na boku osigurao si je transfer u Sporting Lisabon gdje se nastavio dokazivati prošle jeseni.



Roman Bezjak zabio je 30 golova u 67 nastupa u dresu Rijeke, koja ga je u ljeto 2016. prodala Darmstadtu, a pet mjeseci kasnije ga vratila na posudbu da bi slovenski reprezentativac svojim pogocima pogurao Rijeku prema dva trofeja.



Rijeka je protekle dvije sezone bila nezamisliva bez crnogorskog reprezentativca Marka Vešovića, koji je osim obrambenih često pomagao i u napadačkim zadacima. Na Kantridu je stigao još 2014. iz Torina koji ga je kasnije prodao Speziji, a ona proslijedila Rijeci u kojoj se zadržao sve do ove zime. Nakon još jedne neuspjele europske kampanje, odlučio je da je vrijeme za novi izazov i potpisao za varšavsku Legiju koju vodi Romeo Jozak.



Josip Mišić u Rijeku je stigao prije točno tri godine iz Osijeka, a odlazi nakon gotovo 90 nastupa, 5 golova i 14 asistencija. U veznom redu je uz Bradarića bio standardan i veliki je gubitak za Keka, ali milijunska ponuda lisabonskog Sportinga nije se mogla odbiti.



Josip Elez je među posljednjima (zasad) napustio klub u koji je stigao iz Lazija prije godinu i pol. Bio je ključni čovjek Kekove obrane, a nakon Danske, Mađarske i Italije, igrat će u Bundesligi s Hannoverom koji ga je doveo na posudbu uz opciju otkupa ugovora na kraju sezone.

Jedan od najopasnijih igrača u šampionskoj sezoni bio je Mario Gavranović, jedno od najzvučnijih pojačanja koje je ikad stiglo u Rijeku.



Prije dvije godine Kek je iskusnog napadača doveo iz Züricha, a Švicarac se povratkom u golgetersku formu (38 golova u 78 nastupa) vratio i u krug reprezentacije. Odlazak u Dinamo čekao je posljednjih šest mjeseci, a u novu godinu ušao je u modrom dresu u nadi da će u njemu izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu. Osim toga, ima priliku uzeti naslov u HNL-u drugu godinu zaredom, s dva različita kluba, čime se malo igrača može pohvaliti. 

 

 

 

 

Pročitajte više