NASA objavila dosad neviđene fotke Jupitera, stvarno su spektakularne

Foto: NASA

NASA-ina letjelica Juno nedavno je snimila fascinantne nove fotografije Jupitera koje su obišle svijet.

Slike su obrađene u posebnim programima, u kojima su im, između ostalog, dodane boje. Naslovnu, koja podsjeća na slike Van Gogha, obradili su građani-znanstvenici Gerald Eichstädt i Seán Doran na temelju sirovih podataka instrumenta JunoCam na letjelici. Boje na njoj nisu u potpunosti vjerne. Primjerice, vrhovi Jupiterovih oblaka promatraču koji bi lebdio iznad njih ne bi izgledali plavo. No obrada omogućuje da se vide konture Jupiterove atmosfere koje na mnogim snimkama nisu ni približno toliko jasne.



''Jupiter je lijep i poseban, no ako mu se previše približite on će biti vaš kraj'', napisao je u svojem tvitu britanski grafičar Seán Doran koji se već dulje volonterski bavi obradom NASA-inih fotografija.



Juno je fotografije zabilježio 16. prosinca 2017. kada je od oblaka bio udaljen 13.345 km, što je malo više od promjera Zemlje.

Sirove snimke Juna objavljuju se na web stranicama JunoCam tako da ih mogu obrađivati građani-znanstvenici. Kako one izgledaju, pokazuje snimka odmah dolje.



Na sličan način obrađivale su se i fotografije koje je u Saturnovu sustavu snimala letjelica Cassini. Jedan od nama poznatijih građana-znanstvenika koji su sudjelovali u tom projektu bio je Gordan Ugarković koji je svoje obrade objavio na Flickru.



Letjelica Juno, vrijedna milijardu dolara, lansirana je 2011. godine, a 16. prosinca je dovršila svoj deseti obilazak oko plinovitog diva.

Fotografije, snimljene i obrađene u prosincu, možete također pogledati na video zapisu dolje.

 

Pročitajte više