Piše: P.S. | 09.01.2018. 08:33

Tanker kod Šangaja gori već tri dana, prijeti eksplozija i nezapamćena katastrofa

Screenshot: BBC

LOŠE vrijeme otežava napore da se sanira požar na tankeru i izljev nafte u more nakon što su se dva broda sudarila oko 260 km od Šangaja.
 
Iranski tanker Sanchi prevozio je 136.000 tona kondenzata, što je ultra laki oblik nafte. On se u subotu navečer sudario s kineskih teretnim brodom koji je prevozio žito.
 
Kako javlja BBC, spasioci također tragaju i za 31 članom posade, nakon što su pronašli tijelo jednog mornara.
 
 
Loše vrijeme otežava gašenje požara
 
Na tankeru je bilo 30 iranskih i dvojica bangladeških članova posade. Dvadeset i jedan član posade na kineskom brodu, svi kineski državljani, spašeni su. 
 
Kinesko ministarstvo prometa jutros je u priopćenju navelo kako snažan vjetar, kiša i valovi do 4 metra i dalje otežavaju napore da se obuzda požar. U slučaju da se to ne dogodi, postoji veliki rizik da tanker eksplodira i potone. Izljev nafte rezultirao bi dramatičnom ekološkom katastrofom, najvećom povezanom uz havariju tankera od eksplozije tankera kod obale Angole 1991. 
 
Operacija potraga i spašavanja sada obuhvaća područje od nekih 1500 kilometara kvadratnih, a službena istraga počinje danas, također navode iz ministarstva. 
 
Uzrok sudara u Istočnom kineskom moru između tankera Sanchi, koji je plovio pod panamskom zastavom, i kineskog teretnjaka CF Crystal, još uvijek nije poznat. 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE