Piše: Hina | 08.01.2018. 16:15

Bošnjaci ponovo traže osporavanje dana Republike Srpske

Foto: Hina

BOŠNJAČKI predstavnici u vlasti u Republici Srpskoj potpisali su u Banjoj Luci zahtjev Ustavnome sudu BiH za ponovnim osporavanjem Dana Republike Srpske 9. siječnja kojim se obilježava prijeratno zasjedanje skupštine bosanskih Srba koji su tada donijeli odluku o stvaranju Republike Srpske, a što je bio i svojevrstan uvod u rat u BiH.
 
Nakon što je Ustavni sud BiH 2015. proglasio neustavnim 9. siječnja kao dan Republike Srpske, zastupnici srpskih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske djelomično su korigirali zakon o praznicima kojim se praktično Dan RS-a ponovno nastavio obilježavati, ali kao "sekularni praznik". 
 
Zbog toga su predstavnici bošnjačkih stranaka ponovno pokrenuli inicijativu za ukidanje obilježavanja "neustavnog i diskriminirajućeg Dana RS-a".
 
Inicijativa predana Ustavnom sudu 5. siječnja
 
Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić pojasnio je kako je jedna inicijativa Ustavnom sudu BiH predana 5. siječnja. Ranije ju je podržalo devet izaslanika, od čega su dva iz kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske.
 
Podnošenju zahtjeva za osporavanjem Dana Republike Srpske usprotivila se oporbena Socijaldemokratska partija BiH koja je ocijenila da ovaj potez predstavlja "novi pokušaj sluđivanja građana u predizbornoj godini smišljenog u kuhinji Stranke demokratske akcije (SDA)". Iz SDA-a su odgovorili kako SDP podržava Dan Republike Srpske te da je njezin predsjednik Nermin Nikšić očito napravio predizborni pakt s Miloradom Dodikom.
 
9. siječnja neustavan
 
Istodobno, iz Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR) su pozvali vlasti da poštuju odluke Ustavnoga suda BiH.
 
"Ustavni sud BiH je razmotrio usklađenost 9. siječnja kao dana RS-a s Ustavom BiH i utvrdio da je on neustavan. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obvezujuće, i moraju se poštovati", priopćili su iz OHR-a.
 
Pozvali su političare da pokažu odgovornost i suzdrže se od negativne retorike "koja može pogoršati situaciju i odvući pozornost s potrebnih reforma".
 
Sutra će se u središtu Banje Luke održati središnja svečanost povodom 9. siječnja, dana ovoga entiteta, a nije poznato hoće li na njemu sudjelovati i pripadnici oružanih snaga BiH.
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE