Piše: R.I. | 08.01.2018. 09:38

Tromblon za Index: Akcija će biti veća nego što sam očekivao

Foto: Index/Pixsell/Goran Stanzl/FAH

DANAS u 16 sati istekao je ultimatum koji je ratni veteran Petar Janjić Tromblon dao Andreju Plenkoviću. Tromblon od vlade očekuje da sjedne za stol sa Slovencima i riješi problem u Piranskom zaljevu - ili će to napraviti ratni veterani.

>> Veterani prijete: Dajemo Plenkoviću 72 sata da riješi problem sa Slovenijom ili ćemo mi


>> Veterani produžili ultimatum Plenkoviću do ponedjeljka


Priča o veteranima koji planiraju poslati brodove u Piranski zaljev ako vlada ne pokrene razgovore sa Slovenijom i ne riješi probleme ribara prvi put se pojavila u prošlu srijedu, kada je na jednom ekstremno desnom portalu objavljeno pismo Tromblona premijeru Plenkoviću i vladi. Tromblon je vladi tada dao rok od 72 sata da riješe problem, ali je taj rok u petak produžio do ponedjeljka.

"Imam puno prijatelja Slovenaca s kojima sam u kontaktu, njima isto ne odgovara ova opasna situacija. Mi smo sada donijeli odluku da stanemo malo na loptu jer moramo poštovati odluku hrvatskih ribara jer ti ljudi ipak žive od svog kruha. Naše je da dođemo tamo i upozorimo vladu da ubrza proces u interesu ribara, ali i turizma", objasnio je u petak svoju odluku Tromblon.

Tromblon za Index: Akcija će biti veća nego što sam očekivao

Janjić je jutros za Index otkrio što će napraviti ako Plenković ne ispuni zahtjeve veterana.

"Sve što se toga tiče saznat ćete danas, sve ide onako kako je bilo planirano. Objavu ću prvo dati jednom portalu koji je prvi sve to popratio. Ja sam njima dao rok, gospoda koliko sam vidio do sada nisu uspostavili niti jedan kontakt ovih dana sa slovenskom vladom, što je porazno.

Ja sam napravio veliku organizaciju, još veću nego što sam planirao, što se toga tiče... Ne odustajem od zahtjeva, ni slučajno", kazao je Tromblon u razgovoru za Index te najavio da ćemo sve doznati danas oko 16 sati, kada istječe rok Plenkoviću.


"Do podneva će moja izjava biti spremna", zaključuje.

Šalje brodove prema Piranskom zaljevu?

Prema Tromblonovu ultimatumu, on bi sa stotinjak lađa i brodova napunjenih ratnim veteranima trebao isploviti prema Piranskom zaljevu i "zaštititi hrvatsku morsku državnu granicu sa Slovenijom od nezakonitog upada tuđe policije u hrvatske teritorijalne vode".

Janjić u svom ultimatumu navodi da će, ako premijer ne ispuni njegove zahtjeve, "osigurati neometano ribarenje hrvatskom ribaru iz Istre kako bi mogao neometano izlovljavati ribu te tako prehranjivati svoju obitelj".

"Onda ćemo mi doći sa sto brodica. Ja sam u stanju dovesti 100 čamaca s Dunava, Save i Drave, pa ćemo mi tamo ploviti i volio bih vidjeti tko će nas zaustaviti, tko će nas tamo kazniti. Pa ćemo vidjeti koji će slovenski brod prijeći u hrvatske vode", kaže Tromblon.

Što će se dogoditi?

HDZ, koji je za vrijeme šatorskog prosvjeda u Savskoj na sva usta hvalio i veličao zahtjeve veterana, sada šuti. Ili barem ne govori ništa konkretno.

"Takva pitanja rješavaju se dogovorom dviju strana, jedna strana ne može riješiti taj problem. Ovdje moramo biti razboriti, politika se vodi razumom, a ne srcem. Razumijem one koji su nervozni, ali ovdje treba biti razuman. Nije dobro da s hrvatske strane netko vrši pritisak na vladu. Vlada itekako vodi računa o hrvatskim nacionalnim interesima i štitit će hrvatske ribare i građane", kratko je komentirao Gordan Jandroković Janjićeve najave.


Premijer Plenković još nije komentirao prijetnje Tromblona, ali ni ideju Ruže Tomašić koja predlaže da se u Piranski zaljev pošalje vojska.

>> Ruža Tomašić bi poslala vojsku u Piranski zaljev: "Slovence treba suočiti sa silom"
 
"Nećemo ratovati sa Slovencima. Budimo realni, skijajmo", rekao je Plenković kratko na Sljemenu.

Tromblon se u svom pismu poziva i na vođu šatoraškog krila HDZ-a, Tomu Medveda koji je svojim akcijama i retorikom ratne veterane punio agresijom i nacionalizmom kad ih je koristio da dovede HDZ na vlast. "Ne koristite se u ovoj akciji s ministrom Medvedom (kao tampon zonom) jer on isto misli po ovom pitanju kao i mi. Ma, bar to sigurno znate", stoji u Janjićevom ultimatumu Plenkoviću.

>> Tromblon tvrdi da Medved podržava ultimatum Plenkoviću. Sad se o tome oglasio i Medved

Iz ministarstva kažu kako je ministru Tromblonov pristup neprihvatljiv. "Ministarstvo hrvatskih branitelja ima puno povjerenje u predsjednika Vlade Republike Hrvatske koji otvoreno granično pitanje s Republikom Slovenijom rješava na razborit i miran način, sukladno međunarodnom pravu i vodeći računa o hrvatskim interesima, kao i u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje putem diplomatskih predstavništva traži konstruktivna i obostrano prihvatljiva rješenja.

Drugačije pristupe, koji bi mogli dovesti do napetosti između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, smatramo neprihvatljivima", reakcija je ministarstva.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će HDZ-ova vlast reagirati ako prema Piranskom zaljevu zaista krene gomila brodova. Hoće li ih legitimirati policija ili su to branitelji?

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE