Završava advent u Zagrebu, turistički rezultati bolji nego lani, od stranih gostiju najviše je bilo Talijana

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

OSIM što je treću godinu zaredom proglašen najboljim u Europi, Advent u Zagrebu ove godine ruši sve rekorde posjećenosti. U prvih 30 dana posjetilo ga je 110 tisuća ljudi. Broj će zasigurno biti veći.

Još samo danas traje program Adventa u Zagrebu koji je oborio rekord po broju turista. Kakvi su rezultati rekla je Media servisu Darja Dragoje iz zagrebačke Turističke zajednice. "Za prvih 30 dana Adventa, odnosno od 1. prosinca do 31. prosinca, u odnosu na prvih 30 dana Adventa 2016. godine bilježimo broj dolazaka veći za 23 posto, kao i broj noćenja također za 23 posto. To iznosi 111 tisuća dolazaka i 200 tisuća noćenja", rekla je Dragoje.

Najviše Talijana

Zagreb je u mjesec dana posjetilo 74 i pol tisuće stranih gostiju.

"Najviše je stranih dolazaka bilo od gostiju iz Italije, a slijedili su ih gosti iz BiH, Austrije, Slovenije i Njemačke, isti raspored je i u noćenjima. Od ukupnog broja noćenja domaći turisti su ostvarili 61 tisuću, dok su strani ostvarili 139 tisuća noćenja", dodala je Dragoje.

Neke lokacije već su završile s događanjima, ali na većini je još uvijek veselo uz blagdansku atmosferu.

Prijevoz ZET-om još je samo danas besplatan u prvoj zoni. "Još je atraktivno klizalište te kao i uvijek Zrinjevac. Ostale lokacije polako zatvaraju svoje kućice i štandove, ali može se još prošetati po gradu i udahnuti ove zadnje zimske minute što se tiče zimskih događanja", poručila je.

Bandić: O kvaliteti treba pitati one koji dolaze

Odličnim turističkim rezultatima zadovoljan je i gradonačelnik Milan Bandić, iako, kaže, o kvaliteti ponude najbolje mogu suditi sugrađani i turisti.

"Treba pitati sugrađane i one koji dolaze u grad. Znam da su osjetno bolji turistički rezultati nego prošle godine, a ne zaboravite da smo prošle godine imali Ultru u Areni što je punilo jedan dio turista. A mi smo bez obzira na t, što nije ove godine bilo Ultre, opet imali povećani prihod i noćenja i dolazaka u Zagreb", rekao je gradonačelnik Bandić.

A brojna događanja očekuju vas u Zagrebu i nakon Adventa. "Slijede nam Europsko rukometno prvenstvo i Noć muzeja sada u siječnju, a onda polako preko Festivala svjetla u ožujku dolazimo do proljetnih i ljetnih mjeseci kada će nam Zagreb opet biti pun zanimljivih događanja i atrakcija za svoje sugrađane i posjetitelje", najavila je Darja Dragoje.

Pročitajte više