IndexAuto: Top 10 najčitanijih tema u 2017. godini

 Foto: Arhiva IndexAuto

BROJNI su događaji koji su obilježili proteklu godinu, od lansiranja brojnih auto noviteta, nastavka Dieselgate sage, pa sve do nesreće Rimčevog Concept_One. 
 
Među deset najčitanijih članaka na IndexAuto tako su ušli očekivano najveći auto-događaji godine, ali i teme o kojima smo samo mi pisali. Krenimo redom u odbrojavanje.
 
10. U Hrvatskoj je popularan, a sada je prvi auto kojem je EuroNCAP oduzeo sve zvjezdice
 
Aktivna i pasivna sigurnost posljednjih godina su kupcima bitna karakteristika, a proizvođači se trude pratiti trendove i proizvoditi što sigurnije automobile. Sudeći po EuroNCAP-u to nije uvijek lako, jer se standardi često mijenjaju, i to uvijek u smjeru postrožavanja kriterija. 

Najbolji primjer je netom objavljen test Fiata Punto, koji je na tržištu niz godina, a sada je izgubio sve zvjezdice. Po tome ispada najnesigurniji auto na tržištu, što dakako nije istina. Stvar je u tome da uslijed nedostatka odgovarajuće sigurnosne opreme gubi bodove u svim područjima.
 
9. INFOGRAFIKA Najprodavanije auto marke po zemljama
 
Iako već svi znaju kako je Volkswagen najprodavaniji brend na hrvatskom tržištu malo tko pozna situaciju u ostatku svijeta, pa čak i kod naših susjeda. Globalno gledano, Toyota je najpopularnija u najvećem broju zemalja, a istraživanje nam otkriva i u kojoj je zemlji najprodavanija marka Mercedes,
 
8. Njemačka vlada optužila Audi za prevaru
 
Tijekom ove godine Dieselgate i dizelaši su bili jedna od top tema u Europi. Nimalo čudno kad su se i Nijemci probudili, a prvi na nišanu bio je Audi, i to njegovih luksuzni modeli opremljeni dizelašima. Njemačka vlada obračunala se sa Audijem, a epilog je bio opoziv na tisuća automobila. 
 
 
7. Clarkson i May u problemima zbog Hammondove nesreće u Rimčevom bolidu
 
Hammondova nesreća u Rimčevom bolidu iznenadila je cijeli automobilski svijet. Tema nije tjednima silazila s nalovnica. Jedni su se bavili Hammondovm oporavkom, a drugi su pokušavali detektirati krivca.
 
Nesreća je postala i veliki problem ekipi iz The Grand Toura, jer je već unaprijed dogovoren scenarij morao biti mjenjan, a bila su potrebna i nova snimanja. Clarksonu je dodatni posao posebno teško pao. 
 
6. Ovo je karta najpopularnijih auto marki po državama, pogledajte što vole Hrvati! 
 
Volkswagen je možda najpopularnija marka na hrvatskom tržištu, no ako se pita Google Hrvati se najviše bave BMW-om, baš kao i ostatak zemalja u regiji. 
 
 
 
5. VIDEO Gledao je smrti u oči: Pogledajte virtuozni manevar motociklista koji mu je spasio život
 
Isle of Man TT se s razlogom smatra najspektakularnijom, ali i najsmrtonosnijom utrkom na svijetu. Utrka na zabačenom otočiću između Irske i Velike Britanije je motociklistička svetinja, vozi se od 1907. godine, a od tada je uzela preko 250 života. 
 

 
4. Kineski megabus postao mega prevara 
 
 
Megabus je najavljivan kao najjeftinija i najučinkovitija alternativa podzemnoj gradskoj željeznici, a na kraju se pokazao kao velika prevara. Ulagači su izgubili milijune, testni poligon je rastavljen, a zaposlenici tvrtke koja stoji iza projekta uhićeni. 
 
3. VIDEO Kad Jeremy Clarkson provoza najbrutalniji auto današnjice
 
Vulcan je nesumnjivo najradikalniji bolid kojeg je Aston Martin izveo na asfalt u povijesti. Atmosferski V12 s preko 800 KS i najnapredniju tehnologiju trkaćeg automobila isprobao je Jeremy Clarkson. 
 

 
2. Ovo su auti koji će najčešće prijeći više od 320.000 km
 
Na hrvatskim cestama automobili s 300 i više tisuća prijeđenih kilometara nisu tako rjetka pojava. Doduše, ne i oni s tom kilometražom na brojčaniku ali to je već neka druga tema. 
 

Američka studija iSeeCars obuhvaća preko 13 milijuna vozila proizvedenih od 1981. godine i potvrđuje da Ameri najviše voze kamionete i SUV-ove s kojima prevale najčešće preko 320.000 km. Jedini europski auto koji im konkurira je Mercedesova S klasa. 

1. FOTO, VIDEO Volkswagen predstavio novi Polo, a cijena će vas iznenaditi

Od svih tema i silnih noviteta apsolutno najveći interes izazvao je Volkswagenov. Pritom ne mislimo na Arteona, pa ni na T-Roc, već na novi Polo. Automobil je to koji za većinu hrvatskih vozača utjelovljuje auto snova, posebno u novom izdanju s karakteristikama starijih generacija Golfa, ali i početnom cijenom od oko 100.000 kuna.

Rezultati čitanosti kažu da je Polo definitivno automobil koji je obilježio 2017. godinu. Opravdano ili ne pokazat će prodajni rezultati u novoj 2018. godini. Očekivanja su velika.

Pročitajte više