VIDEO U Državnoj školi za javnu upravu pronevjerili dva milijuna kuna

Foto: Index

DANAS je od 15 sati u prostorijama Ministarstva uprave održana press konferencija ministra Lovre Kuščevića.

Kako je najavljeno iz Kuščevićeva ministarstva, tema press konferencije bile su uočene nepravilnosti u radu Državne škole za javnu upravu.

Ministar je na press konferenciji novinarima poručio kako su internom revizijom otkrivene nepravilnosti te kako je utvrđeno da je u školi pronevjereno više od 2 milijuna kuna. Uručen je jedan izvanredni otkaz te su DORH-u podnesene prijave protiv nepoznatih osoba.

Video Kuščevićeve press konferencije možete pogledati ovdje:


 

 

TIJEK PRESS KONFERENCIJE PROČITAJTE OVDJE:

15:30 Upitan kako su potrošena sporna dva milijuna kuna rekao je kako se koristio za privatne svrhe ali i za fakture bez osnove.

"On se koristio za podmirenje privatnih troškova, faktura bez osnove, transakcije bez faktura i tome slično", rekao je i dodao kako pod privatne troškove spada korištenje službene kartice u privatne svrhe.

15:27 Upitan ima li prijava veze s promjenom upravnog vijeća, rekao je da je prijava podnesena protiv nepoznatih osoba, te kako će DORH utvrditi tko je od bivših djelatnika ili možda članova upravnog vijeća imao veze s pronevjerom.

15:24 Ministar je najprije upitan u kojem vremenskom periodu su se nepravilnosti događale te koje su bile funkcije osoba koje su novac pronevjerile.

"U kojem točno periodu su se nepravilnosti događale utvrdit će istraga, ali mogu reći da se sve događalo prije imenovanje novog ravnatelja škole, gospodina Rudolfa. Radi se o sumnji da su ta kaznena djela izvršili dijelom službenički i dijelom rukovodeći kadar", rekao je i dodao kako je otkaz uručen tamo gdje je pronevjera nepobitno utvrđena dok je DORH-u podnesena prijava protiv više osoba.

15:21 Ministar je dodao kako ne može o imenima i detaljima jer su izvidi u tijeku, ali je rekao o koliki je iznos pronevjerenog novca.

"Ali mogu reći da se radi o financijskim nepravilnostima od preko 2 milijuna kuna", rekao je ministar.

"Za taj iznos je oštećen državni proračun, a vlada, ministarstvo i novi ravnatelj ne mogu tolerirati takvo ponašanje. Ovo je poruka svima koji zloupotrebljavaju svoj položaj bio on dužnosnički ili službenički, da se takvo ponašanje neće tolerirati i da će biti sankcionirano. Prva sankcija je bila izvanredni otkaz ugovora o radu, a slučaj je proslijeđen i DORH-u. Vjerujemo kako će DORH obaviti ono što je potrebno kako bi se utvrdila obilježja kaznenih djela i kako bi se ista sankcioniralo", rekao je ministar i potom odgovorio na nekoliko pitanja. 

15:20 "Budući da sam stupanjem na ovu funkciju imao neke indicije o nepravilnostima u školi za javnu upravu, našu internu reviziju sam poslao u tu školu. Ta revizija je ukazala na neke nepravilnosti a nalaz smo proslijedili našem novom ravnatelju, Rudolfu Vujeviću, koji je imenovan 6. studenog ove godine. On je sagledao dokumentaciju revizije i podrobnije istražio i utvrdio da postoje nepravilnosti u financijskom poslovanju i korištenju službenih kartica. on je potom napisao jednu odluku o izvanrednom otkazu i upozorio nas, a mi smo upozorili vladu koja je zatražila dodatni nadzor od ministarstva financija i podnesena je kaznena prijava DORH-u protiv odgovornih osoba zbog sumnje o počinjenju kaznenih djela na financijskoj osnovi u toj školi", rekao je ministar.

15:15 Ministar Kuščević najprije je svim prisutnim predstavnicima medija čestitao Božić i poručio kako se nada da su se tijekom blagdana odmorili i da su Božić proveli s obiteljima te im je poželio sve najbolje u Novoj godini.

Pozvao je medije na dobru suradnju, kakva je postojala i do sada i rekao kako su mediji važan segment demokratskog društva te poručio kako cijeni ulogu medija. Pozvao je novinare da nastave biti što aktivniji i objektivniji u iznošenju vijesti u javnost i rekao kako je upravo u cilju objektivnosti i informiranosti javnosti sazvao današnju pressicu.

"Želimo da javnost bude pravovremeno upoznata s nepravilnostima. Naime stupanjem na dužnost ministra uprave posebnu sam pozornost posvetio kontroli i nadzoru radu našeg ministarstva i svih institucija kojima je ministarstvo nadležno, a između ostalih je to visoka škola za javnu upravu. Ova vlada i ovo ministarstvo zaista inzistira na tome da svi poslovni procesi naročito svi procesi vezani za ekonomiju i tijek novčanih sredstava budu transparentni i u skladu sa zakonom", rekao je ministar.

Pročitajte više