Kako se ekspresno vratiti u formu nakon Božića?

Foto: 123RF

NAKON posljednja dva dana vjerujemo kako želite doći sebi.

Božićni blagdani jedno su od najljepših doba godine koje provodimo s obitelji i prijateljima, no to je i vrijeme u kojem naša linija itekako pati.

Sjetite se samo što ste sve pojeli i popili zadnjih nekoliko dana... Još uvijek vam nije dobro? No sada je vrijeme da počnete razmišljati o tome kako se brzo vratiti u formu i starim navikama.

Mi donosimo nekoliko ključnih savjeta:

1. Voda

Ništa ne čisti organizam od štetnih tvari tako dobro kao voda, no nemojte pretjerivati. Osim iz čaše, vodu možete dobiti i iz hrane - jedite krastavce, rajčicu, voće ili domaće juhice.

2. Probiotici

Dobre bakterije koje možemo naći u probiotičkim jogurtima, fermentiranoj hrani poput kiselog zelja ili probiotičkim dodacima hrani očistit će probavni trakt i ubrzati razgradnju hrane.

3. Čaj

Za poboljšanje probave pijte i nezaslađene čajeve koji sadrže gorke biljke koje djeluju blagotvorno na crijeva. Pijte ih na prazan želudac.

4. Lagana hrana

Nakon dana jedenja masne i teške hrane, prebacite se na onu laganiju no nipošto nemojte gladovati - piletina, puretina, riba, juhe i puno povrća neka budu vaš izbor s minimalno soli i ulja.

5. Vlakna

Vlakna su vrlo važna u čišćenju jetre i žuči, a namirnice koje posebno pomažu u tome su kora jabuke, smokve, šljive te vlakna iz zobi koja snižavaju kolesterol i djeluju na apsorpciju žučnih kiselina. Jetra će vam zahvaliti i ako konzumirate gorku hranu poput artičoka, šparoga, kelja, prokulica, radiča i heljde.

6. Antioksidansi

Dodajte u svoju čašu vode, čaj, salatu i slično malo limuna. Vitamin C naći ćete i u ostalim agrumima te voću i povrću, a ne zaboravite ni selen koji ima bogata antioksidativna svojstva, a puno ga sadrži npr. brazilski oraščić.

I naravno, krećite se što više. Nemojte odmah odraditi naporni trening, jer to neće dobro završiti, ali postupno se vraćajte u formu.

Pročitajte više