Tolušić komentirao lopovluk u svojem ministarstvu

Foto: Pixsell/Dubravka Petrić,Damir Špehar

MINISTAR poljoprivrede Tomislav Tolušić poručio je danas kako se "lopovluci u sustavu poticaja neće dozvoliti". 

Na pitanje novinara da komentira nepravilnosti koje je državna revizija utvrdila vezano uz poticaje za pašnjake, zbog čega je i Europska komisija (EK) zatražila izmjenu pravilnika Tolušić je rekao kako se pravilnik s mjerama donosi svake godine, odnosno za svaku godinu posebno.

"Ono što ja kao ministar poljoprivrede neću dozvoliti je da netko ima pašnjake, a nema stoku, da tvrtka koja ima 10 milijuna kuna prihoda ima devet od poticaja. Lopovluke u sustavu poticaja ova Vlada i ovo ministarstvo dok sam ja na čelu neće dozvoliti", rekao je Tolušić uoči sjednice Vlade i podsjetio i da se pravilnik s mjerama donosi svake godine odnosno za svaku godinu posebno. 

 
Komentirao nepravilnosti koje je utvrdila državna revizija
 
Odgovarajući na novinarske upite kako komentira nepravilnosti koje je državna revizija utvrdila vezano uz poticaje za pašnjake, a izmjene pravilnika je, prema pisanju nekih medija, zatražila i Europska komisija (EK), Tolušić je kazao kako "Komisija to ne ruši, kako smatra da smo radili dobro i da moramo zajednički naći druge modele da to poboljšamo." 
 
"To što netko piše drugačije je druga stvar", kazao je. 
 
Dodao je kako nalaz državne revizije upozorava da postoje velike manipulacije u sustavu isplate poticaja koji su vezani uz pašnjake, a to je ono što je i resorno ministarstvo uočilo.
 
"To je ono što moramo riješiti. Zašto nije bilo riješeno 2015. i 2016. morate pitati nekog drugoga", rekao je Tolušić.

Uvjetuje broj grla stoke
 
Prema pisanju nekih medija, Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je uputu Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije u kojem se tvrdi da se visina poticaja ne može uvjetovati brojem krava na pašnjacima, kako to predviđa hrvatski pravilnik. 
 
Pritom se prenosi da ministarstvo ne smije uvjetovati broj grla, nego treba poljoprivredniku dopustiti odabir alternativnih aktivnosti koje nisu uvijek povezane s proizvodnjom te da ministar Tolušić nije obrazložio zašto uvjetuje da poljoprivrednici moraju imati tri grla stoke na deset hektara. 
 
Od Hrvatske se očekuje da zaštiti financijske interese Europske unije i spriječi rizik od špekulanta, ali samo u skladu sa zakonima EU, prenose neki mediji.

Pročitajte više