Izvješće o pokolju i silovanju muslimana Rohindža: "Djecu su ubijali noževima, starije mačetama"

Foto: Hina
 
MJANMARSKA vojska sustavno je silovala i ubila nekoliko stotina pripadnika muslimanske manjine Rohindža u sjevernoj državi Rahin ovoga ljeta, navodi se u izvješću koje je u utorak objavila nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW).
 
Navodni pokolj dogodio se 30. kolovoza u selu Tula Toli pokraj mjesta Maungdaw, nekoliko dana nakon što je vojska pokrenula "operaciju čišćenja" kao odgovor na smrtonosne napade militanata Rohindža na policijske stanice 25. kolovoza.
 
Od tada je oko 655 000 Rohindža pobjeglo preko granice u Bangladeš svjedočeći o silovanjima, ubijanjima i paljenju za koje UN ocjenjuje da mogu predstavljati dokaze genocida.
 
"Okrutni i sustavni pokolj i silovanje"
 
"Zločini burmanske vojske u Tula Toli nisu bili samo okrutni nego i sustavni", kazao je direktor za Aziju HRW-a Brad Adams. "Vojnici su ubijali i silovali stotine Rohindža okrutnom efikasnošću koja je mogla biti jedino posljedica planiranja".
 
Izvješće od 30 stranica "Pokolj pokraj rijeke: zločini protiv čovječnosti burmanske vojske u Tula Toli" rezultat je razgovora s 18 osoba koje su preživjele pokolj i pobjegle u Bangladeš.
 
"Djecu su ubadali noževima i udarali drvenim palicama"
 
Jedan od preživjelih 51-godišnji Mohammed Zakaria kazao je HRW-u da su se seljani okupili na obali rijeke u blizini sela kako bi se spasili prije nego što su vojnici počeli pucati. On se spasio preplivavši rijeku. Po njegovu svjedočenju vojnici su počeli pucati u najsnažnije muškarce.
 
"Neke od starijih ubili su mačetama, a djecu su ubadali noževima i udarali drvenim palicama".
 
Ubijanje je trajalo satima, a potom su vojnici skupili trupla na gomile i zapalili ih uz pomoć lokalnih stanovnika.
 
Izvješće je objavljeno nakon što je mjanmarska vojska objavila da je pronašla neidentificirana tijela u drugom dijelu države Rahin i najavila istragu.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Rohindže, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Rohindže.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje

Pročitajte više