Nadbiskup Hranić oglasio se o svećeniku koji je kupio skupocjeni Mercedes

Foto: Index/FaH/Pixsell/Davor Javorović

ĐAKOVAČKO-OSJEČKI nadbiskup Đuro Hranić oglasio se o slučaju svećenika Andrije Vrbanića iz Ivanovca, koji je nedavno kupio Mercedes E klase te je zbog toga kritiziran u javnosti i medijima.

>> KVIZ Što je rekao Isus, a što pop koji si je kupio luksuzni Mercedes?


>> Slavonski svećenik kupio luksuzni Mercedes: "Zar ga vi ne bi kupili da možete?"


Nakon božićne poslanice, u kojoj je ustvrdio da su "ljudi zaboravili na zajedništvo i povukli se u sebe", nadbiskup Hranić odgovarao je na novinarska pitanja.

No, prije nego što su novinari krenuli postavljati pitanja, Hranić je prokomentirao slučaj svećenika Andrije Vrbanića, koji si je kupio luksuzni Mercedes E klase, a naknadno je otkriveno da dotični svećenik slavi ustaški pokret na svom Facebook profilu te uredno pozdravlja ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

"Urednici će pisati o automobilu, a ne o mojoj božićnoj poruci i malom Isusu"


Hranić se na početku požalio okupljenim novinarima jer će, smatra nadbiskup, urednici pojedinih medija, umjesto sadržaju njegove božićne poruke, vjerojatno veću pozornost posvetiti tom automobilu nego božićnom djetetu Isusu.

"S obzirom na to pitanje mogu reći da je završni dokument Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske, proglašen 2008. godine, među ostalima donio i odredbu br. 708 koja kaže da "svećenici primaju za svoje uzdržavanje nagradu iz župne blagajne u skladu s važećim crkvenim propisima, na temelju rješenja Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera". Ista odredba, neposredno nakon toga, svećenicima nalaže da "trebaju čuvati dostatnu jednostavnost i skromnost, prikladnu duhu obećanja što ga preuzimaju prigodom svećeničkog ređenja". Držim da je ta odredba Druge biskupijske sinode jasna svakom svećeniku i svakome od vas. Osobno sam svećenicima o toj temi progovorio i pozvao nas na vjernost evanđeoskim idealima te crkvenim odredbama i smjernicama, na misi posvete ulja na Veliki četvrtak u travnju ove godine", rekao je nadbiskup Hranić.

"Nemojte očekivati od mene da komentiram pojedinačne postupke svećenika"


"Župnikova je obaveza da pored redovitog savjetovanja i suradnje s članovima Župnog ekonomskog vijeća i "dade godišnje izvješće župnom ekonomskom vijeću o materijalnom poslovanju župe te mu na uvid dade i sve račune koji prate knjigovodstvo" (Druga biskupijska sinoda, br. 682). Sve članove župnih ekonomskih vijeća potičem i molim da odgovorno pristupaju toj svojoj zadaći", dodao je nadbiskup.

"Od mene kao biskupa nemojte očekivati da ja, koji sam po svojoj službi pozvan biti otac i svojim svećenicima, s njima - svojim sinovima, braćom i suradnicima - razgovaram, da komentiram njihove pojedinačne postupke ili da im šaljem poruke, pohvale ili prijekore preko medija. Ako je nužno ili prikladno, to mogu učiniti tek poslije osobnog razgovora s njima", rekao je Hranić.

"Jasno je - svećenici su odrasli ljudi, odgovorni su za svoje postupke najprije pred Bogom, a onda i pred crkvenom zajednicom, pred biskupom i pred javnošću. Drago mi je što se iz javne rasprave koja se proteklih dana razvila moglo osjetiti i prepoznati da skromnost i jednostavnost zastupate i vi u medijima i crkvena zajednica. Zasigurno da je i to snažna poruka i svećenicima i svima nama građanima. I zato vas potičem da o kupljenom autu razgovarate sa svećenikom koji ga je kupio i da najprije od njega tražite pojašnjenje njegovih postupaka", zaključio je Hranić.

Pročitajte više