DO 12 GODINA ZATVORA Zakon je jasan, Splićanima s beogradskog derbija slijedi teška kazna

Screenshot: Youtube

PRITVORENO je pet od šest Splićana koji su sudjelovali u napadu jedne frakcije navijača Partizana na tribinu s većinom navijača tog kluba tijekom derbija sa Zvezdom u srijedu. 

Upad pučista među Grobarima, koji su uz pomoć hrvatskih boraca htjeli ovladati južnom, navijačkom tribinom Partizanovog stadiona, rezultirao je žestokom, brutalnom tučnjavom i teškim ozljedama nekolicine sudionika, među kojima i trojice Splićana, te katastrofalnim porazom napadača u ovom fajtu. 
 
Istražni sudac odredio je 30 dana pritvora za Ivana Miškovića, Stjepana Mihovilovića, Hrvoja Bakovića, Jakova Podruga i Damira Tovarovića, nakon što su se svi na ispitivanju branili šutnjom.
 
Šesti optuženi Ante Firić nije ispitan ni pritvoren, jer je najteže nastradao od trojice Splićana i morao je ostati hospitaliziran na Vojnomedicinskoj akademiji zbog nagnječenja mozga, kontuzije glave i ozljede šake.
 
Bez obzira na Firićevo stanje, srpsko državno odvjetništvo tražilo je da i on bude pritvoren. Istražni sudac nije udovoljio tom zahtjevu.
 
Ali, dvojica njegovih također teško ozlijeđenih suboraca usprkos tome ispitani su i pritvoreni. Tovaroviću je dijagnosticirano nagnječenje mozga i lom vilice. I on bi gotovo sigurno bio još neko vrijeme pošteđen pritvora i zadržan na liječenju da nije odmah nakon ukazane prve pomoći pobjegao iz bolnice. Nakon toga je uhićen u beogradskom hotelu u kojem su prije utakmice odsjeli Splićani.
 
Mihoviloviću je u tučnjavi slomljen nos, ali pitanje je kako je kvalificirana ta ozljeda. S pomakom kosti je teška, a bez pomaka laka. 
 
U svakom slučaju, svim izgrednicima koji su se onako žestoko tukli pred desecima tisuća svjedoka uživo te brojnim kamerama koje su te scene prenijele cijelom svijetu, prijete višegodišnje zatvorske kazne. 
 
Posebno nakon što je srpski predsjednik Aleksandar Vučić, koji se ponaša kao da de facto i jest "vladar" svoje zemlje, poručio da će svi sudionici velikih nereda biti kazneno gonjeni, pa tako i Hrvati. Iz Kube, gdje se nalazi u posjetu, objavio je da su "neki Hrvati već propjevali i rekli tko ih je angažirao i koliko ih je platio" za sudjelovanje u neredima. 
 
O tome tko je angažirao splitske fajtere po srpskim medijima kruže razne teorije. Spominju se bivši dužnosnici Partizana, beogradski mafijaši, strane špijunske službe...
 
Ali dok su to špekulacije, činjenica je da će se splitska šestorka teretiti za kazneno djelo iz članka 344. Kaznenog zakona Republike Srbije: Nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu.
 
Za to djelo predviđene su zatvorske kazne od šest mjeseci do pet godina za sudionike, ali i do 12 godina za vođe grupe koja se nasilnički ponaša.
 
Splićanima ne ide u prilog ni to što je ako je navedeno djelo izvršeno u grupi (što ovdje jest slučaj) zapriječena kazna od jedne do osam godina zatvora, dok se kazna od dvije do 12 godina zatvora izriče ako prilikom nasilja dođe do onog što se također dogodilo na beogradskom derbiju - teških tjelesnih ozljeda i veće materijalne štete. 
 
Pod teškim ozljedama smatraju se teže ozljede glave, frakture lubanje, ekstremiteta i potresi mozga. 
 

Pročitajte više