Ministarstvo zdravstva apsurdnim priopćenjem brani Plenkovića koji je iznevjerio bolesnu djecu

Foto:Hina, Index

DANAS su se iz Ministarstva zdravstva oglasili priopćenjem u kojem su poručili kako je premijer Plenković razgovarao s predstavnicima Udruge Kolibrići i Koalicijom udruga u zdravstvu još 30. studenoga 2017. u vezi s donošenjem hitnog plana liječenja djece sa spinalnom mišićnom atrofijom.

To je točno, tada je razgovarao s njima i obećao im u roku dva tjedna (a rok je istekao jučer) dostaviti plan liječenja za svako dijete, no to nije učinio.

>>Plenković otišao u Bruxelles, nije ispunio obećanje o liječenju teško bolesne djece

Ministarstvo je u svom priopćenju još poručilo kako će vlada na sljedećoj sjednici usvojiti Zaključak kojim se prihvaća inicijativa Ministarstva zdravstva o pokretanju aktivnosti namijenjenih za nabavku lijekova za liječenje rijetkih i/ili teških bolesti koji se ne nalaze na listama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

"Zaključkom se zadužuje Ministarstvo zdravstva da u suradnji s Ministarstvom financija poduzme sve aktivnosti koje se odnose na provedbu Zaključka, kao i da Ministarstvo zdravstva o njegovoj provedbi izvijesti vladu u roku od 90 dana od njegova donošenja", poručili su.

Premijer je jučer trebao dostaviti plan liječenja roditeljima oboljele djece

Kažu i kako je Ministarstvo zdravstva u priopćenju za javnost koje su objavili jučer iznijelo informacije o dosadašnjem te o planiranom daljnjem radu Povjerenstva za procjenu opravdanosti primjene lijeka Spinraza.

"Povjerenstvo radi prema pravilima medicinske struke. S pacijentima komuniciraju nadležni specijalisti, odnosno odjeli u kojima se pacijenti s određenom bolesti liječe. U konkretnom slučaju primjene lijeka Spinraza, pacijenti kod kojih je medicinski indicirana terapija Spinrazom bit će pozvani od nadležnog referentnog centra KBC-a Zagreb", poručili su.

Podsjetimo, premijer je jučer trebao roditeljima djece oboljele od spinalne mišićne atrofije dostaviti plan liječenja za njihovu djecu, kao što im je obećao prije dva tjedna.

Ipak, to nije učinio jučer, nego je otišao u Bruxelles, a njegova glasnogovornica nam nije odgovarala na upite koje smo poslali.
 

Pročitajte više