15 DANA LUDOG FINIŠA El Clasico i sedam derbija za kraj godine

Foto: Index

DO KRAJA natjecateljske nogometne godine ostalo je još točno 15 dana. Za svoj izdisaj, 2017. spremila je osam velikih derbija, koji će spustiti zavjesu i pripremiti navijače za novu i jednako uzbudljivu 2018. godinu.
 
Naravno, tri velika dvoboja stižu nam iz Premier lige. Serie A ponudit će dva klasika, a Primera i Bundesliga po jedan okršaj velikana. Sve oči bit će uprte u El Clasico između Real Madrida i Barcelone.
 
Krenimo redom.
 
16. prosinca: Manchester City - Tottenham 
 
Bogat nogometni program otvorit će sutra Manchester City i Tottenham u 18. kolu Premier lige. Nevjerojatna momčad Pepa Guardiole leti prema petom naslovu engleskog prvaka. Zvjezdana ekipa s Etihada ima 11 bodova više od drugoplasiranog Uniteda, a do sada je ostvarila 16 pobjeda, uz samo jedan remi i bez ijednog poraza.
 
Također, City je vezao 15 pobjeda zaredom i postavio novi rekord Premier lige.
Na drugoj je strani Tottenham, vječna pratilja u borbi za titulu koja je na -18 od lidera prvenstva. Ipak, zanimljivo je da plavi Manchester nije svladao londonskog rivala u posljednje četiri utakmice, uz tri poraza i remi, pa će Guardiola sigurno imati dodatni motiv prekinuti taj negativni niz.
20. prosinca: Bayern Muenchen - Borussia Dortmund
 
Najveći njemački derbi Der Klassiker stiže prije vremena u kupu. Dortmund je 2015. eliminirao Bayern u polufinalu kupa, nakon čega su Bavarci uzvratili pobjedom u finalu 2016. Prošle je sezone Borussia opet slavila u polufinalu, a ove će dva velikana igrati u 3. kolu kupa.
 
Bayern će biti domaćin jedne utakmice, nakon koje će se jedna od dvije momčadi oprostiti od natjecanja i time onoj drugoj praktično prepustiti zicer do sigurnog trofeja. 

Embed from Getty Images

 
Klub s Westfalena brani titulu u kupu te želi ponoviti travanj ove godine kada je pobijedio u Muenchenu 2:3 i plasirao se u finale, dok s druge strane aktualni njemački prvak planira osvetu na Allianz Areni.
 
Naravno, u Bundesligi vodeći Bayern ima 13 bodova prednosti, ali to neće značiti ništa u "utakmici svih utakmica" za Dortmund. 
 
22. prosinca: Arsenal - Liverpool
 
Iako na naslov prvaka Engleske Liverpool čeka od 1990., a Arsenal od 2004. godine, dvoboji dviju momčadi uvijek su zanimljivi i puni golova. Topnici i Redsi će i ove sezone ostati bez titule, ali će njihov obračun u 19. kolu Premier lige sigurno biti prava poslastica uoči praznika.
 
Podatak da je samo jedna utakmica od posljednje 43 završila bez golova najbolje pokazuje što nas čeka na Emiratima. Bilo je tu remija poput onog 4:4 (2009.), pobjede Liverpoola 5:1 (2014.), Arsenalove osvete 4:1 godinu dana kasnije, te čudesnih 3:4 u Londonu 2016.
 

 
Posljednjih pet međusobnih dvoboja Dejan Lovren i društvo nisu izgubili, uz tri pobjede (zaredom) i dva remija. 
 
23. prosinca: Everton - Chelsea
 
Dan kasnije nastavlja se borba između Liverpoola i Londona. Everton će na Goodisonu dočekati Chelsea, u jednom od tradicionalnih klasika engleskog nogometa. Nakon velikih ulaganja i silnih razočaranja plavo društvo iz grada Beatlesa se diže, a motiv više bit će svakako dolazak još uvijek aktualnog prvaka. 
 
Momčad Antonija Contea četiri zadnja okršaja riješila je u svoju korist, uz 12 postignutih i samo jedan primljeni pogodak. 
 
 
23. prosinca: Real Madrid - Barcelona
 
Najveća utakmica vikenda i u finišu godine, bez ikakve dvojbe, jeste veliki El Clasico na Santiago Bernabeuu, gdje će se sudariti Real i Barcelona. Bit će to službeno 236., a ukupno 270. susret najvećih rivala na španjolskom dijelu Pirineja.
 
Naravno, Hrvatskoj još zanimljiviji zbog Luke Modrića i Matea Kovačića na jednoj, te Ivana Rakitića na drugoj strani.
 

 
Također, ovaj El Clasico bit će jako važan za ljestvicu u Primeri. Ako Katalonci zadrže velikih osam bodova prednosti do derbija, aktualni prvak svijeta, Europe i Španjolske morat će igrati na sve ili ništa kako bi pokušao smanjiti bodovnu razliku, a Barca bi eventualnom pobjedom pobjegla na +11 i praktički zaključila prvenstvo.
 
Interesantno, Barcelona je posljednja dva puta slavila kao gost u Madridu (prvenstvo), a isto je učinio i Real na Nou Campu na zadnja dva gostovanja. 

Embed from Getty Images

 
23. prosinca: Juventus - Roma
 
Fantastičan vikend zaključit će Juventus i Roma u Torinu. Sedam godina prošlo je od posljednje pobjede Rimljana kod talijanskog prvaka. Trenutačno Edin Džeko i društvo imaju tri boda manje od momčadi Marija Mandžukića, ali i utakmicu manje protiv Sampdorije.
Zato će njihov dvoboj odlučivati o tome hoće li se obje ekipe boriti za Scudetto ili u toj trci ima mjesta samo za jednu od njih. Naravno, Inter i Napoli s nestrpljenjem će navijati za remi u tom meču, kako bi povećali svoju prednost ispred velikih rivala. 
 
27. prosinca: Milan - Inter
 
Derby della Madonnina obasjat će 27. prosinac. Četvrtfinale kupa Italije, jedna utakmica, krcati San Siro i nova bitka milanskih susjeda označit će pretposljednji gradski derbi godine u europskom nogometu. Nikola Kalinić s jedne, a Ivan Perišić i Marcelo Brozović s druge strane borit će se za najveću slavu.
 
Nerazzurri su u prvenstvu slavili 3:2 uz hat trick Maura Icardija, ali valja spomenuti kako su Rossoneri posljednjih nekoliko puta kao pobjednici izlazili iz nokaut utakmica. 
 

 
Eliminirali su Inter u polufinalu Lige prvaka 2003. (0:0, 1:1), nakon čega su u povijesnom finalu srušili Juventus nakon penala na Old Traffordu. 
 
Nakon toga su bili bolji i 2005. u četvrtfinalu LP-a, kada su prvi susret dobili 2:0 kao domaćini, a onda golom Andrija Ševčenka poveli s 1:0 u uzvratu, kada su navijači crno-plavih bakljom pogodili vratara Didu i prekinuli susret, pa je Milan slavio na kraju 3:0, službenim rezultatom.
 
To su sve bili ogledi u dvije utakmice, a onaj posljednji na jednu također je pripao Milanu. Bilo je to 2011. godine u Pekingu, gdje su preokretom 2:1 te golovima Zlatana Ibrahimovića i Kevina-Princea Boatenga pobijedili 2:1 i osvojili talijanski Superkup.
 

 
Bit će to njihov 291. derbi, a više pobjeda ostvario je Milan (111). 
 
30. prosinca: Inter - Lazio
 
Samo tri dana nakon gradskog derbija Inter će u prvenstvu dočekati Lazio. Njihov susret uvijek podsjeti na onaj povijesni 5. svibnja 2002. godine na Olimpicu, gdje su Rimljani srušili Ronalda, Vierija i društvo te ih ostavili bez Scudetta, koji je na kraju pripao Juventusu u senzacionalnom posljednjem kolu.
 

 
Od 21 posljednje utakmice dva kluba niti jedna nije završila bez golova, a u samo dva susreta postignut je samo po jedan gol. U ostalima je to uvijek bilo dva ili više, što dan uči Nove godine jamči istinski nogometni spektakl na Giuseppe Meazzi u Milanu.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Huanita, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: oslobodite Huanita.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više