Od 1. siječnja zanemarivanje roditelja kažnjavat će se s 10.000 kuna ili zatvorom

Foto: 123rf

NA SNAGU stupa novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji koji će, posebno za stare i nemoćne osobe, donijeti velike promjene.


Naime, kako javlja Glas Slavonije, od 1. siječnja, nakon stupanja na snagu novog zakona, zapostavljanje starog i nemoćnog člana obitelji kažnjavat će se novčanom kaznom od minimalno 10.000 kuna, ili kaznom zatvora od najmanje 45 dana.

Nove odredbe tako prvi put starije osobe navode kao skupinu koja uživa posebnu zaštitu. Njihovo zapostavljanje u smislu nedavanja ili neredovitog davanja hrane i pića te lijekova, nepresvlačenja pelena, nepružanja zdravstvene skrbi i drugog, od 1. siječnja također će biti oblik nasilja.

Socijalni radnici podržavaju zakon

Kako pokazuju podaci kojima raspolaže Ured pučke pravobraniteljice Lore Vidović, o starijim i nemoćnim članovima obitelji svakodnevno skrbi oko 17 posto osoba u dobi od 35 do 49 godina.

Kako piše Glas Slavonije, sve više se nameće stigma da je biti star zapravo biti nepotreban.

"Od 1. siječnja na snazi će biti novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, a dio novosti koje smo predložili i koje su uvrštenje u nj, snažnije će zaštititi starije osobe. Tako je upravo ova skupina prvi put u Zakonu navedena kao posebno zaštićena, a novost je i da je zanemarivanje njihovih potreba također prepoznato kao oblik nasilja. Riječ je o situacijama koje dovode do uznemirenosti starije osobe, ili vrijeđaju njezino dostojanstvo i tako joj izazivaju patnju, bilo tjelesnu ili duševnu", poručili su u Uredu pučke pravobraniteljice.

Ovim zakonom će tako prvi put oblikom nasilja postati i zanemarivanje potreba starijih koje dovodi do patnje, poput situacija kada netko ostavi staru i nepokretnu osobu, roditelja, cijeli dan kod kuće samu, bez hrane i vode ili joj ne daje lijekove.

Socijalni radnici pozdravljaju novi zakon.

"Evo primjera: stara osoba doživjela je moždani udar i u bolnici je. Bolnica je otpušta kući nakon pružene zdravstvene skrbi, no zovu nas jer nitko iz obitelji ne dolazi po tu osobu. Naša je obveza zbrinuti je, pronaći obveznike uzdržavanja. Kada ih pronađemo, djecu ili druge članove obitelji, kažu nam da ne mogu uzdržavati svoje stare, ni financijski ni stambeno. Budu tu posrijedi i narušeni odnosi između više djece, kažu da i sami žive od zajamčene minimalne naknade, podstanari su... Kažu da imaju malu djecu pa da se ne mogu brinuti i o starima. Nekima je zbog toga neugodno, nekima nije. Žalosno je kada se, objektivno gledajući, oni mogu brinuti o svojim starima, no tvrde da to nisu u mogućnosti", ispričala je ravnateljica đakovačkog CZSS-a Dubravka Petrović.

Postoje i u potpunosti suprotni slučajevi

Ipak, dodala je i kako ima u potpunosti suprotnih primjera gdje ljudi daju otkaz da bi se brinuli o svom starom, bolesnom i nemoćnom roditelju.


"Ovaj zakon pozdravljam i kao socijalni radnik, i kao ravnateljica centra, i kao čovjek. Kao centar dužni smo intervenirati kada nema obveznika uzdržavanja te staru i nemoćnu osobu smjestiti ako se zbog narušenog zdravlja i dobi ne može brinuti o sebi i sama funkcionirati, no ona mora dati pristanak da bismo je institucionalno i na druge načine zbrinuli", poručila je.

Iz ureda pučke pravobraniteljice ističu kako treba raditi i na prevenciji i uspostaviti tzv. sustav neformalne skrbi.

"Potrebno je pružiti podršku članovima obitelji koji brinu za svoje starije", poručili su za Glas Slavonije.

Pročitajte više