SPLIĆANIMA PRIJETI 12 GODINA SRPSKOG ZATVORA Hrvate s beogradskog derbija ispituje tužitelj

Foto: Đorđe Kojadinović / Reuters

ŠESTORICA hrvatskih državljana koji su sudjelovali u žestokoj tučnjavi sukobljenih frakcija Grobara na derbiju Partizana i Crvene Zvezde prije dva dana uhićeni su. Petorica su dovedena u "Više javno tužilaštvo" u Beogradu.

Tamo će ih zbog izazivanja nereda saslušati državni odvjetnik, nakon čega će odlučiti hoće li i protiv ikoga od njih pokrenuti kazneni postupak i za koja djela. Može tražiti pritvor ili da ih se deportira u Hrvatsku. 
 
Splićani Ivan Mišković, Stjepan Mihovilović, Hrvoje Baković, Jakov Podrug, Ante Firić i Damir Tovarović sudjelovali su u napadu frakcije Partizanovih navijača Vandal Boys na tribinu kojom vlada skupina pod imenom Alcatraz.
 
Moraju biti ispitani do večeras jer tada im ističe mjera zadržavanja koja traje 48 sati. 
 
Svi oni osim najteže ozlijeđenog Firića čekaju ispitivanje. S obzirom na to da Firić ima nagnječenje mozga, za sada ne može biti ispitan. Istu ozljedu, kao i lom gornje vilice, ima i Tovarović. On je pobjegao iz bolnice, ali nakon toga je uhićen u hotelu u kojem je odsjeo. 
 
Za djelo koje im se stavlja na teret zapriječena je kazna do 12 godina zatvora, s obzirom na to da se radi o organiziranoj skupini. 
 
Srpski predsjednik Aleksandar Vučić jučer je naglasio da će svi sudionici velikih nereda biti kazneno gonjeni, bez obzira na to koje su nacionalnosti. 
 
Ako Hrvati budu procesuirani u Srbiji, država Hrvatska će im pomoći, naravno ako to budu tražili.
 
"Hrvatski državljani nisu tražili pomoć veleposlanstva u Beogradu koje je u stalnom kontaktu s nadležnim organima Republike Srbije. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova će im, shodno svojim mogućnostima, a ako to državljani Hrvatske zatraže, pružiti svu potrebnu konzularnu pomoć" navelo je Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske.

Pročitajte više