Stigli prvi rezultati potrage za inteligencijom na čudnom nebeskom tijelu

Foto: ESO/Wikipedia

ASTRONOMI inicijative Breakthrough Listen analizirali su prvi dio rezultata promatranja međuzvjezdanog tijela koje je nedavno prošlo pored Sunca.

'Oumuamua, što na havajskom znači glasnik iz daleka, prvi je objekt za koji znamo da je stigao iz međuzvjezdanog prostora, odnosno iz sustava neke druge zvijezde. Na to jasno ukazuje njegova izrazito hiperbolična, otvorena putanja. Naime, sva tijela iz Sunčevog sustava kreću se oko Sunca u zatvorenim, kružnim ili eliptičnim putanjama.

Budući da ima vrlo neobičan, izdužen oblik, nalik na golemu cigaru ili svemirski brod, s visokim udjelom metala, znanstvenici iz Breakthrough Listena odlučili su istražiti postoje li na njemu možda neki znaci napredne tehnologije. Stoga su u njega uperili radioteleskop koji je toliko osjetljiv da bi trebao moći otkriti čak i slabašne signale jačine mobitela iako je trenutno od Zemlje udaljen oko dvije astronomske jedinice, odnosno dvije udaljenosti od Zemlje do Sunca.

Inicijativu Breakthrough Listen, tešku 100 milijuna dolara, kojoj je glavna misija potraga za vanzemaljskom inteligencijom, pokrenuo je američki milijarder Yuri Milner zajedno sa slavnim fizičarom Stephenom Hawkingom i osnivačem Facebooka Markom Zuckerbergom.



Za sada još ništa 

Teleskop Green Bank smješten u Zapadnoj Virginiji pratio je 'Oumuamuu punih šest sati u četiri pojasa. Uređaj je sposoban istovremeno skenirati milijarde pojedinačnih kanala u rasponu frekvencija od 1 GHz do 12 GHz u kojem na Zemlji operiraju brojne tehnologije od mikrovalne pećnice, preko telekomunikacijskih odašiljača i bežičnih slušalica, do satelitskih televizija. Stručnjaci su do sada analizirali jedan pojas i u njemu nisu pronašli nikakvih signala. To je bilo za očekivati jer je ipak daleko najizglednije da je 'Oumuamua tijelo nastalo u prirodnim procesima tijekom formacije sustava neke zvijezde. Naime, sličnih izduženih tijela ima i u Sunčevom sustavu, osobito pojasu asteroida, zatim u dalekom Kuiperovom pojasu i još udaljenijem Oortovom oblaku iz kojih potječe većina asteroida i kometa.  

Andrew Siemion, direktor Instituta za traganje za vanzemaljskom inteligencijom SETI Research Centera u Berkeleyju, koji sudjeluje u projektu, kaže da je jako znatiželjan da vidi rezultate iz ostalih pojaseva.

''Tragamo za signalima tehnologije na velikim udaljenostima koji mogu biti vrlo slabi, a kupaju se u moru signala naše vlastite tehnologije. SETI nije pravo mjesto za ljude koje je lako obeshrabriti'', rekao je Siemion.

Čak i ako ne nađu potvrde o postojanju razvijene tehnologije, znanstvenici će sigurno prikupiti zanimljive informacije. Prije svega, analiza prva dva pojasa na frekvencijama od 1 do 2 GHz, trebala bi otkriti znake prisutnosti ili odsutnosti hidroksila (OH), a time i postojanja ili nepostojanja vode na međuzvjezdanom tijelu.

Snimanje je također zanimljivo zato što je naša tehnologija danas postala dovoljno razvijena da češće otkriva, prati i analizira slična međuzvjezdana tijela koja ulaze u Sunčev sustav. Naime, znanstvenici smatraju da međuzvjezdana tijela kroz Sunčev sustav prolaze prilično često samo što su obično previše malena, prebrza i previše udaljena da bismo ih zabilježili. 'Oumuamua je dug oko 400 metara, promjer mu je oko 40 metara, a kreće se brzinom od 38,3 km u sekundi. Pritom se oko osi okrene za 7,3 sata.

U narednim godinama otkrivanje međuzvjezdanih objekata trebao bi značajno olakšati Large Synoptic Survey Telescope koji bi uskoro trebao biti postavljen na planini Cerro Pachón u Čileu na nadmorskoj visini od 2682 metra.

Novi krug skeniranja 'Oumuamue trebao bi početi danas.
 

Pročitajte više