Fejsom se šire sulude fotografije stupića u Zagrebu, provjerili smo o čemu se radi

Foto: Index

PROMETNI stupići koje Grad Zagreb svugdje postavlja, vrlo često i tamo gdje ne treba, simbol su sumnjivih javnih nabava i poslova gradonačelnika Milana Bandića, u kojima se javni novac neracionalno troši da bi se nekome pumpali prihodi.

Jutros je na društvenim mrežama osvanuo bizaran primjer dvostrukog postavljanja stupića: na pločniku u Novakovoj ulici plastični stupići postavljeni su tek nekoliko centimetara od metalnih. Besmisleni su za sigurnost građana, ali jasno je da je na njihovoj prekobrojnosti netko dobro zaradio.

"Ono kad imaš dva kuma pa ne znaš kome dati posao... Ono kad bukvalno shvatiš dvaput je dvaput... Potpuni poraz građana i struke", komentiralo se po društvenim mrežama.

Indexov novinar javlja iz Novakove ulice da gradske službe vade metalne stupiće i rupe krpaju betonom. No napravili su viška rupa za plastične stupiće, očito krivo izmjerivši. Neke su rupe samo napola pokrpali.

Poslali smo upit i Gradskom uredu za prostorno uređenje, objavit ćemo njihov odgovor čim ga dobijemo.

Godinama je posao postavljanja sigurnosnih prometnih stupića na gradskim natječajima dobivala  tvrtka Metal Product u vlasništvu Stjepana Šafrana. Mediji su zabilježili da mu je tijekom tog vremena samo jedan natječaj poništen nakon što je u detaljima nabave tražen tip proizvoda točno namješten za tu tvrtku.


Kasnije je posao postavljanja plastičnih stupića dobila tvrtka Cestodom u vlasništvu Samira Hodžića. Automobilski novinar Marin Tomaš analizirao je cijenu stupića na svom blogu i zaključio da ono što Grad Zagreb plaća tisuću kuna na Alibabi možete nabaviti za 25 kuna po komadu. Godinama je Cestodom, koji uz stupiće postavlja i ležeće policajce, imao prihode veće od pet milijuna kuna.



 

 

Pročitajte više