Još nije odlučeno o istrazi za lažni invaliditet šefa Gradskog vijeća Splita

Foto: FAH

JOŠ nije odlučeno o istrazi protiv Jure Šundova, predsjednika Gradskog vijeća Splita, osumnjičenog da je temeljem lažnog invaliditeta napravio štetu u državnom proračunu od 268 tisuća kuna. Rješenje o istrazi donijelo je Općinsko državno odvjetništvo prije dva mjeseca. Uložena je žalba, no o njoj sudac istrage Stanko Grbavac nije odlučio, nego je rješenje vratio na doradu. Naložio je da se odrade određene dokazne radnje.

Kako doznajemo, radi se o grafološkom vještačenju koje bi trebalo pokazati jesu li potpisi liječnika na medicinskoj dokumentaciji Jure Šundova autentični ili krivotvoreni. Državno odvjetništvo ima rok od 60 dana da obavi posao i rješenje vrati sucu koji će onda donijeti odluku. Ako rješenje o istrazi postane pravomoćno, protiv Šundova će i službeno biti pokrenut kazneni progon.

Oštetio proračun za 268 tisuća kuna

Šundova je prijavila splitska policija u rujnu. Osumnjičili su ga da je lažni vojni invalid te da je oštetio državni proračun za 103 tisuće kuna. Državno odvjetništvo je nešto pedantnije izračunalo odbitke koje je Šundov imao na račun svog invalidskog statusa od 30 posto na račun PTSP-a te je u rješenju o istrazi iznos štete značajno povećan na 268 tisuća kuna. 

Pitanje prijave postavilo se u Gradskom vijeću, a Šundova su u obranu uzeli koalicijski partneri iz HDZ-a te šef HGS-a Željko Kerum. Kada je pokrenuta istraga, novinari su za komentar pitali i splitskog gradonačelnika. Nije rekao ništa. Šundov nam je, pak, kazao da je u borbenom sektoru proveo više od 1900 dana.

 

Pročitajte više