Slovenski parlament sve bliže uvođenju poreza na nekretnine

Ilustracija: 123rf

SLOVENSKI parlament je na prijedlog vlade prihvatio zakon o sustavnom određivanju vrijednosti nekretnina, što je neophodno za uvođenje poreza na nekretnine, planiranog za nekoliko godina.

Za zakon je glasovalo 36 zastupnika, a 16 je bilo protiv, no vodeća oporbena stranka najavila je da će ustavnost zakona pokušati osporiti na ustavnom sudu.

Parlament je 2013. donio zakon o oporezivanju nekretnina koji je izazvao mnogo kontroverzi, a najavljeni porez na nekretnine tada nije uveden.

Vlada kaže da neće donijeti nova opterećenja

To se dogodilo jer je ustavni sud poništio upravo dijelove zakona koji su se odnosili na provedeno vrjednovanje nekretnina, odnosno na utvrđene cijene kuća stanova i zemljišta po cijeloj državi, ovisno o njihovoj namjeni, položaju i drugim okolnostima - na osnovi zakonski utvrđenih kriterija, te odredio da se donesu novi kriteriji i novi zakon o oporezivanju nekretnina.

Predstavnici koalicijske vlade u parlamentu, braneći prihvaćeni zakon, naveli su da se vrednovanje odnosno utvrđivanje vrijednosti svih nekretnina u državi očekuje u sljedećoj godini, dok bi se zakon o porezu na nekretnine donio u roku nekoliko godina.

Vlada tvrdi da porez na nekretnine njihovim vlasnicima uglavnom ne bi donio nova financijska opterećenja jer bi samo zamijenio sadašnje komunalne takse na nekretnine koje se i sada plaćaju.

Pročitajte više