HDZ-ov državni tajnik poveo ekipu u Buenos Aires, produljili boravak i spiskali 140 tisuća kuna

Foto: FAH, screenshot hotel Feir's Park

DRŽAVNO izaslanstvo koje predvodi državni tajnik Ministarstva poljoprivrede HDZ-ovac Tugomir Majdak, boravilo je na konferenciji WTO-a u Buenos Airesu, pa smo zatražili troškove i detalje putovanja.

Kada su u pitanju egzotične i daleke destinacije, koje državni dužnosnici ne plaćaju iz svog džepa, interesa ne nedostaje. Mala Hrvatska imala je čak peteročlano izaslanstvo, i to iz dva ministarstva, koje je produljilo svoj boravak u Argentini te se u Hrvatsku vraća dva dana nakon završetka konferencije. Ukupni trošak njihovih avionskih karata i smještaja u luksuznom hotelu od pet zvjezdica iznosi 140.044 kune, izračunali smo iz podataka koji su poslani Indexu.

Hrvatska poslala petero ljudi iz dva ministarstva

Odgovore su nam proslijedili iz Ministarstva poljoprivrede, objašnjavajući kako je državni tajnik Tugomir Majdak predvodio izaslanstvo Republike Hrvatske na 11. Ministarskoj konferenciji Svjetske trgovinske organizacije (WTO) koja se održavala od 10. do 13. prosinca 2017. godine u Buenos Airesu u Argentini. U trenutku slanja upita nismo znali da se državnom tajniku i pomoćniku Tolušićevog ministarstva pridružilo još brojnije - tročlano izaslanstvo ministarstva Pejčinović Burić.

"Trošak putovanja snosi organizator. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH je organizator sudjelovanja RH na ovoj WTO konferenciji. S tri predstavnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, državni tajnik Tugomir Majdak i pomoćnik ministra Nikša Tkalec otputovali su u Argentinu 9. prosinca 2017. ekonomskom klasom, a povratak se očekuje sutra, 15. prosinca 2017. godine u popodnevnim satima", odgovorili su Indexu ne navodeći imena ekipe iz MVEP-a.

Na karte potrošili 113.900 kuna, na smještaj 26.144 kuna


Cijena pojedinačne povratne zrakoplovne karte iznosi 22.780 kuna. Izaslanstvo je bilo smješteno u hotelu Feir's Park, kategoriziranom s 5 zvjezdica, a trošak noćenja po članu izaslanstva iznosi  817 dolara za ukupno 4 noćenja. Državno izaslanstvo boravilo je u, dakle, luksuznom hotelu, najviše kategorizacije koji ima bazen na krovu, u kojem su noćenje plaćali 204 dolara. Zbrojimo li njihove troškove, i to bez inozemnih dnevnica koje su im nesumnjivo isplaćene, dolazimo do brojke od 140.044 kune. Na karte su potrošili 113.900 kuna, a na smještaj 26.144 kune.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je Ministarska konferencija kao najviše tijelo odlučivanja  Svjetske trgovinske organizacije važan događaj, da se održava svake dvije godine i na njoj sudjeluju ministri (ili njihovi izaslanici) iz sve 164 zemlje članica WTO-a.

"Fokus ovogodišnjeg sastanka je na poljoprivrednim temama jer su pregovori oko poljoprivrednih pitanja jedno od najvažnijih područja mogućeg rada WTO-a od posljednje konferencije. Radi se o području koje je najveće u pogledu opsega, vrijednosti i sustavnog značaja, a za koje vlada veliki interes među WTO članicama.

Rasprave oko potpora za pamuk, robnih zaliha i ribe

Glavne rasprave vode se oko prijedloga članica vezanih za domaće potpore koje dovode do iskrivljavanja trgovinske razmjene, među ostalim za pamuk, zatim za držanje javnih robnih zaliha radi osiguranja dovoljnih količina hrane, problematiku ograničenja izvoza u području poljoprivrede, prijedloga ukidanja subvencija za ribarstvo, problematiku nacionalnih regulativa u području usluga i moguću liberalizaciju istih te nužnost transparentnosti regulatornih mjera za trgovinu robom i olakšavanje trgovine za mala i srednja poduzeća", raspisali su u Ministarstvu poljoprivrede želeći nam objasniti važnost konferencije.

O aktivnostima hrvatske delegacije na tom važnom skupu nije izvijestio nitko, pa čak ni web stranice Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva vanjskih poslova.

Pročitajte više