Zastupnici rade još sutra, a onda idu na jednomjesečni zimski odmor

Foto: Hina/123rf

SABOR radi još sutra (15. prosinca), a zatim slijedi još jedan dugi odmor za zastupnike. Naime, prema Ustavu, zastupnici imaju pravo na zimski odmor od 15. prosinca do najmanje 15. siječnja.

Predsjednik sabora Gordan Jandroković još nije odlučio kada će se točno zastupnici sastati nakon Nove godine, no navodno bi to moglo biti tek 17 siječnja. Prema Ustavu, iako zastupnici neće raditi i ne moraju biti na radnome mjestu, dobivat će jednaku plaću, a ona u prosjeku iznosi oko 15 tisuća kuna. Primjerice, plaća šefa sabora Gordana Jandrokovića iznosi malo više od 23 tisuće kuna.

Već su bili tri mjeseca na odmoru

Zastupnici su, podsjetimo, imali i dva mjeseca ljetnog odmora. U saboru se tako nije radilo od 15. srpnja do 17. rujna. Tada se 151 zastupnik odmarao duga 64 dana. No, nije to zastupnicima bio jedini dugi odmor ove godine. Zastupnici nisu radili mjesec dana ni početkom ovog ljeta. Tada je vladajuća većina odlučila da neće biti zasjedanja sabora za vrijeme lokalnih izbora pa se tako odmaralo od 5. svibnja do 7. lipnja.

Kako smo napisali, prosječna plaća zastupnika iznosi 15 tisuća kuna, a zastupnici, uz plaću, dobivaju i paušal od 1.500 kuna mjesečno. Taj im se paušal uplaćuje i za vrijeme stanki u saboru jer služi za "rad na terenu". Zastupnici imaju pravo i na naknadu za odvojeni život od 1.000 kuna mjesečno.

Sabor plaćamo oko 143 milijuna kuna

Ove ćemo godine rad sabora platiti oko 143 milijuna kuna, od čega samo na osnovne plaće odlazi oko 83 milijuna kuna.

Pročitajte više