Putin o novim izborima: Nisam ja kriv što nemam oporbe

Foto: FAH

RUSKI predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da će se na predsjedničkim izborima u ožujku natjecati kao nezavisni kandidat.
 
Putin (65) je na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare rekao kako se nada da će ga poduprijeti više političkih stranaka. Na taj se način neizravno distancirao od Ujedinjene Rusije, stranke koju je osnovao i izgradio u organizaciju koja drži neprikosnovenu vlast u Rusiji, iako nema razloga vjerovati da iza toga stoji išta više od političkog taktiziranja. 
 
Na pitanje o nedostatku oporbe koja bi mogla ugroziti njegovu pobjedu na izborima, nonšalantno je odvratio: "Najjednostavnija stvar za mene je da vam kažem da nije na meni da uzgajam (političke) protivnike, iako bih vam neočekivano trebao reći da naša politička sfera, kao i gospodarska, treba biti kompetitivna."
 
 
"Ruski politički sustav mora biti kompetitivan"
 
"Ruski politički sustav mora biti kompetitivan, no oporba nema jakog protukandidata jer samo puno viču, a malo toga nude narodu", dodao je čovjek koji je kao premijer i predsjednik na vlasti već gotovo dva desetljeća, a sada želi dobiti još jedan šestogodišnji mandat na izborima 18. ožujka. 
 
Naravno, njegovu opasku treba uzeti sa zrnom - ili vrećom - soli, s obzirom da se njegov najperspektivniji suparnik, Aleksej Navalni, ne može ni kandidirati na izborima. Izborno povjerenstvo ga je diskvalificiralo jer je osuđen zbog pronevjere i nedozvoljenih prosvjeda, za što Navalni pak tvrdi da su politički montirani procesi. Navalni je posljednjih mjeseci više puta uhićen i zatvaran, a jednom prilikom je i napadnut nepoznatom kemikalijom zbog koje je zamalo oslijepio na jedno oko.
 
Pa opet, moglo bi se reći da je Navalni bolje prošao od drugih oporbenih ruskih političara, poput Garija Kasparova i Mihajla Hodorkovskog, koji su u egzilu, ili Borisa Nemcova, koji je 2015. ubijen u izglednom naručenom atentatu na mostu u blizini Kremlja. Brojne ubijene novinare, kritičare vlasti i odmetnute "insidere" (poput Aleksandra Litvinenka koji je otrovan polonijem u Londonu) da ne spominjemo.
 
 
Putinova godišnja konferencija je, kako piše Washington Post, u jednakoj mjeri politički karneval: kao i obično, teatralni događaj trajao je nekoliko sati, u dvorani s više od tisuću novinara. Novinari postavljaju pitanja iz širokog spektra tema, ponekad i neugodna za Putinu, ali gotovo nikad ne dobiju priliku postaviti dodatna pitanja na njegove odgovore koji su često više lakonski nego sadržajni. 
 
Prema zadnjoj anketi, za Putina će glasati 61 % ruskih građana
 
Ruski lider zadržao je popularnost u zemlji posljednjih godina, unatoč ekonomskim poteškoćama i rastućim napetostima sa Zapadom. Prema posljednjoj anketi koju je proveo nezavisni Levada centar, za Putina misli glasati 61 % ruskih građana, što je porast od 7 % u odnosu na anketu u studenom.
 
Govoreći o prioritetima u budućnosti, Putin je nabrojao infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, visoku tehnologiju, povećanje produktivnosti rada i plaća. Na pitanje o diskvalifikaciji Rusije sa sljedećih Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji, ljutio je odvratio da je skandal izrežiran kako bi naštetio upravo njegovoj predizbornoj kampanji. Pritom je napao i bivšeg ravnatelja antidoping agencije, Grigorija Rodčenkova, koji je pobjegao u SAD i tamo dao informacije o ruskom doping-programu istražiteljima i novinarima. Rodčenkov je nedavno priznao kako se, unatoč egzilu, boji za svoj život, kao i za sigurnost svoje obitelji, zbog moguće odmazde Kremlja.
 
Putin je ocijenio i da zapadne sankcije zbog uloge Rusije u Ukrajini nisu jako utjecale na cijenu nafte, "ali ipak jesu". "Prevladali smo dva gospodarska šoka, oštar pad cijene energije i vanjska ograničenja ili tzv. sankcije", naglasio je. "Naše gospodarstvo počelo se sve više oslanjati na domaću potražnju, što je ključno za ekonomiju", dodao je.

Pročitajte više