INDEXOV APEL Predsjednice, pomilujte Huanita prije nego što završi kao teški invalid

Foto: Dino Stanin/ Pixsell, Hina

IAKO predsjednica države nema velike ovlasti, jedan važan mehanizam stoji joj na raspolaganju - mehanizam pomilovanja osuđenih na pravomoćne kazne zatvora.

>> Majka Zlata: Sud je mog teško bolesnog sina osudio na smrt


>> Huanito mora u zatvor, a Horvatinčić i svećenik koji je silovao dječaka ne moraju


Iako je hrvatska javnost dosad imala priliku svjedočiti cijelom nizu itekako spornih pomilovanja, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uskoro bi se napokon mogla naći u situaciji da taj mehanizam iskoristi na društveno koristan način.

Radi se o slučaju teško bolesnog Huanita Luksetića kojeg je Općinski sud u Rijeci nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora zbog uzgoja marihuane. Luksetić boluje od multiple skleroze, a marihuanu je uzgajao za proizvodnju ulja koja mu pomaže da se nosi s tom teškom bolešću.

Nakon što je priča o Huanitu došla u hrvatske medije, ogroman dio javnosti shvatio je da se radi o, blago rečeno, preteškoj kazni za teško bolesnog čovjeka čiji je jedini grijeh to što je sam sebi htio olakšati bolesničke dane.

Kolinda može u potpunosti poništiti Huanitovu kaznu


Zbog toga Index javno apelira na predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da iskoristi svoje ovlasti i, ako presuda postane pravomoćna, pomiluje Huanita Luksetića.

Da bi predsjednica pomilovala Huanita, prije toga mora biti ispunjeno nekoliko pretpostavki - osuda mora postati pravomoćna, a nakon toga Huanito mora osobno (ili preko ovlaštene osobe) službenim putem zatražiti pomilovanje.

Predsjedničkim pomilovanjem pravomoćna zatvorska kazna može biti potpuno oproštena ili zamijenjena uvjetnom osudom.

Molba za pomilovanjem ne odgađa izvršenje kaznenopravne sankcije, pa bi zbog toga u akciju trebalo stupiti čim (i ako) presuda Huanitu Luksetiću postane pravomoćna.

Ako se to dogodi, Huanito ili osoba koju on ovlasti za to morali bi što prije podnijeti molbu za pomilovanjem, a predsjednica bi trebala jednako tako brzo reagirati i odobriti pomilovanje kako teško bolesni Huanito ne bi završio u zatvoru.

Huanitova majka: U zatvoru bi završio u kolicima


Inače, Huanitova majka Zlata u razgovoru za Index rekla je kako razmišlja o pisanju pisma predsjednici Hrvatske koja bi mogla pomilovati teško bolesnog čovjeka i spasiti ga od odlaska u zatvor.

"Nakon presude postao je drugi čovjek. Oronuo je gotovo kao starac. Nema volje govoriti, a simptomi bolesti su mu se pojačali. Stoga nastoji što manje razmišljati o situaciji u kojoj se našao. Ulja za liječenje više nema, sve su mu oduzeli. Njegovo psihofizičko stanje je nula. Što bi mu se moglo dogoditi ako ode u zatvor na dvije godine, ne želim ni misliti. Najvjerojatnije bi završio u kolicima, a bez ikakve terapije znamo kako završava multipla skleroza", rekla je Zlata Luksetić u razgovoru za Index.

Predsjednice, iskoristite svoje ovlasti!


I zato još jednom apeliramo na predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da iskoristi svoje ustavne ovlasti i, ako presuda postane pravomoćna, u što kraćem roku pomiluje Huanita Luksetića.

Index će sljedećih dana nastaviti s objavom niza tema o problematici slanja teško bolesnog Huanita Luksetića u zatvor. Upravo njegov primjer savršeno pokazuje da pravo i pravda ponekad nemaju veze jedno s drugim i zbog toga ne namjeravamo odustati sve dok Huanito Luksetić ne bude slobodan čovjek.

Pročitajte više