Prije pet godina u školi Sandy Hook masakrirano je 20-ero djece. Što se promijenilo?

Foto: Getty Images

OD SVIH masovnih ubojstava vatrenim oružjem koja su se zadnjih godina dogodila u Sjedinjenim Državama, ono počinjeno u osnovnoj školi Sandy Hook najviše je zaprepastilo javnost zbog velikog broja ubijene djece. Sjećanja na taj tragičan događaj u gradiću Newtownu u Connecticutu i dalje proganjaju. 

"Ljudi me pitaju kako je Sandy Hook danas. Sandy Hook se nikada neće oporaviti. Ondje stvari više nikada neće biti iste", izjavio je prošlog tjedna Chris Murphy, demokratski senator iz Connecticuta, malene savezne države u Novoj Engleskoj.
 
Pokolj u školi u gradiću Newtownu dogodio se 14. prosinca 2012. ujutro. Adam Lanza (20) je u svom krvavom pohodu prvo ubio majku u njihovu domu, a zatim upao u školu noseći jurišnu pušku Bushmaster AR-15 i dva pištolja.
 
Pucajući po hodnicima i po razredima ubio je 20-ero djece stare šest i sedam godina i šest žena koje su radile u školi. Lanza je ispalio više od 150 metaka, prije nego je presudio i samome sebi. 
 
U Americi, koja je još vidala rane od prijašnjih pokolja u školama kao što su Columbine 1999. i Virginia Tech 2007., ovaj put udarac je bio još teži jer su žrtve bile najmlađi školarci. 
 
Predsjednik Barack Obama u obraćanju javnosti briznuo je u plač i poručio kako će Amerika "morati ozbiljno raditi na sprječavanju tragedija poput ove".
 
 
Skoro ništa se nije promijenilo otada, vlasnici oružja blokiraju regulacije
 
No velika očekivanja nakon pokolja nisu se ostvarila: još nema ništa od zakonodavne reforme koja bi postrožila uvjete za nošenje najopasnijeg, automatskog oružja i zahtijevala policijsku i psihološku provjeru kod svake prodaje oružja.
 
Nacrt zakona kojemu se protivi Nacionalna udruga za vatreno oružje (NRA) nije prošao u Kongresu u travnju 2013. Od tada se gotovo ništa nije promijenilo, osim lokalnih mjera koje donose gradovi i savezne države.
 
No nakon događaja u Newtownu škole su postale svjesne svoje ranjivosti pa se od 2012. više pozornosti pridaje sigurnosnim mjerama i obuci zaštitara. Usto su škole bolje povezane s mjesnom policijom.
 
Sada svaki školarac u Americi uči kako se ponašati u slučaju "napada vatrenim oružjem", a osoblje se obučava kako se zabarikadirati u razredu.
 
Važnost takvog pristupa potvrdila se nedavno u stvarnosti: prošlog mjeseca teško naoružana psihički poremećena osoba nije uspjela ući u osnovnu školu Rancho Tehama na sjeveru Kalifornije jer su se djeca i učitelji na vrijeme sklonili zahvaljujući proceduri koju je učiteljica dugo ponavljala s djecom.
 
Teoretičari zavjera optužuju roditelje ubijene djece da su plaćeni glumci
 
Nažalost, ne treba posebno napominjati da se u SAD-u od masakra u Sandy Hooku dogodio niz novih masovnih ubojstva vatrenim oružje, koja se ponavljaju praktički redovitim tempom. Nedavno masovno ubojstvo u Las Vegasu oborilo je i neslavni rekord: Stephen Paddock je s 32. kata hotela u tom gradu, nasumično pucajući na posjetitelje glazbenog festivala, ubio 58 ljudi.
 
A možda još depresivnija od predvidljivog ponavljanja masovnih ubojstava u SAD-u je reakcija glasne manjine Amerikanaca zaluđenih sumanutim teorijama zavjera, prema kojima su ove tragedije zapravo izrežirane od strane vlade i opskurnih "centara moći", s ciljem prisilnog razoružavanja vlasnika oružja. Takve teorije zavjera sustavno šire i promoviraju stranice koje žive od lažnih vijesti, poput InfoWarsa koju je osnovao voditelj Alex Jones, a koji je i sam ustvrdio da je ubojstvo u Sandy Hooku "lažirano pomoću dječjih glumaca".
 
Tako je Amerikanka s Floride, Lucy Richards, uhićena i osuđena na pet mjeseci zatvora zbog prijetnji smrću ocu šestogodišnjeg djeteta ubijenog u Osnovnoj školi Sandy Hook te 2012. godine. Ubijeni Noah danas bi imao 11 godina. 
 
 
 

Pročitajte više