Josipović o Kolindi: Ne priznaje hašku presudu, ne poštuje hrvatske zakone, a ni žrtve zločina

Foto: FaH

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović ne poštuje hrvatske zakone i ne priznaje presudu iz Haaga, kaže na Index bivši predsjednik Ivo Josipović, odgovarajući na upit Indexa o najavi predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kako neće oduzeti odličja generalima koji su pravomoćno osuđeni za ratni zločin.

Naime, predsjednica tvrdi da se praksa oduzimanja odličja dosad nije primjenjivala osim u slučaju odluka domaćeg zakonodavstva.

"Ti su ljudi dobili odličja za obranu od velikosrpske agresije i ja im ta odličja neću oduzimati", rekla je predsjednica. Vedran Đulabić, izvanredni profesor na Katedri za upravnu znanost zagrebačkog Pravnog fakulteta, u razgovoru za Index objasnio je zašto je to velika greška.

"Propisi koji uređuju spomenuta pitanja nigdje ne navode razloge zbog kojih je netko dobio priznanje, niti razlikuju presude domaćih, stranih ili međunarodnih sudova. Govori se samo o pravomoćnoj presudi kojom je osoba bezuvjetno osuđena na kaznu zatvora za određena kaznena djela u trajanju od pet, odnosno tri godine", rekao je Đulabić.

Bivši predsjednik Josipović smatra kako predsjednica mora postupati po zakonu.

"Dužnost je predsjednice/predsjednika Republike postupati po zakonu. Zato, počiniteljima teških kaznenih djela predsjednica je, sukladno Zakonu o odlikovanjima i priznanjima i Zakona o službi u oružanim snagama, dužna oduzeti odličja i čin, naravno ako ih imaju. Odbijanje predsjednice Grabar- Kitarović da to učini govori da ne poštuje hrvatske zakone, ali i da, zapravo, ne priznaje presudu iz Haaga", smatra Josipović. Također, kaže da ignoriranje zakona u ovom slučaju nije najgora stvar.

"Još je gore što, kako je to bilo i u njenom prvom obraćanju, ignorira nesumnjive zločine i njihove žrtve", zaključio je na kraju Josipović. 

Pročitajte više