BITCOIN LUDILO ZAHVATILO I HRVATSKU "Nemojte dozvoliti da ostanete bez životne ušteđevine"

Foto: 123rf; Graf: Coindesk

CIJENA bitcoina i dalje strelovito raste. U jednom trenutku premašila je 17 tisuća dolara, da bi se sada stabilizirala oko te brojke. Početkom godine cijena bitcoina bila je oko 1000 dolara, tako da su mnogi u kratkom roku ostvarili ogromne zarade.

Nagli rast cijena, na gotovo svim tržištima, pa tako i na tržištu virtualnih valuta, obično privuče i mnoge manje iskusne ulagače, željne brze zarade, pohlepa nadvlada razum, te se u drugi plan stave brojni rizici koji proizlaze iz ovakvih poslova. Osim što su virtualne valute vrlo volatilne, odnosno mogu imati nagle promjene cijene prema gore, ali i prema dolje, one nisu regulirane te ulagači nemaju nikakvu zaštitu.

"Građani vide da cijena bitcoina više raste nego što pada pa se nadaju da će i oni uspjeti nešto brzo zaraditi"

Vedran Ilić Dreven, bitcoin entuzijast koji već godinama prati razvoj virtualnih valuta, kaže da bi ovakav eksplozivan rast iznad 10 tisuća dolara mogao biti "balon".

"Eksplozivan rast cijene bitcoina od 10.000 do 17.000 USD bi mogao biti balon. Čini mi se da je rast bio prebrz da bi ga pogonilo išta drugo osim špekulacije. S druge strane, treba uzeti u obzir da je bitcoin provjerena tehnologija i da se države sve više otvaraju prema bitcoinu i sličnim tehnologijama te da većina njegove vrijednosti ipak ne počiva na "vrućem zraku".

Nagli rast cijene bitcoina ima više razloga. Prvi su poboljšanja samog bitcoin protokola koja se razvijaju (kao što su platni kanali), što korisnici cijene. Drugi je otvaranje novih tržišta kao što su Južna Koreja te Japan koji je bitcoin proglasio novcem. Naposljetku je tu i nešto špekulacije. Građani vide da cijena bitcoina više raste nego što pada pa se nadaju da će i oni uspjeti nešto brzo zaraditi", kaže Ilić Dreven.


Mnogi se i nakon ovako naglog rasta cijene pokušavaju "ukrcati na vlak", no pitanje je jesu li zakasnili. Ilić Dreven kaže da se nije loše upoznati s tehnologijom virtualnih valuta, no da svakako treba biti oprezan i ulagati samo one iznose čiji gubitak možete podnijeti.



"Nemojte dozvoliti da ostanete bez ušteđevine"

"Kao što je kuna djeljiva u sto lipa, tako je i jedan bitcoin djeljiv u sto milijuna dijelova. Nikad nije kasno kupiti bitcoina za nekoliko kuna da bi se upoznali s tom fascinantnom tehnologijom. S druge strane, uložite samo onoliko koliko ste spremni izgubiti. Lijepo je gledati kako cijena bitcoina raste, no treba imati na umu da je bilo dugih perioda kad je ona padala. Prijevare su nažalost česte pa si nemojte dozvoliti da ostanete bez životne ušteđevine."

Pitali smo Hrvatsku narodnu banku i Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga kakve su njihove ovlasti na području virtualnih valute te koje su preporuke za ulagače. Iz obje institucije uputili su nas na dokumente organizacija EU-a te pozvali ulagače da budu oprezni te da se dobro informiraju prije eventualne kupnje virtualnih valuta.

HNB I HANFA pozivaju na oprez

"Hanfa sudjeluje u radu Odbora Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržište kapitala (ESMA) gdje se već neko vrijeme raspravlja o tematici kripto valuta, no za to područje nije donesena posebna regulativa niti na razini EU-a, niti na razini RH.

Kao i kod svih nereguliranih ulaganja, upućujemo na dodatan oprez prije ulaganja u kriptovalute", stoji u odgovoru HANFA-e.

Iz HNB-a podsjećaju da su u rujnu ove godine objavili priopćenje o rizicima ulaganja u virtualne valute.

"HNB je u rujnu 2017. objavio priopćenje o rizicima povezanima s ulaganjima u virtualne valute. Napominjemo da virtualne valute nisu elektronički novac prema Zakonu o elektroničkom novcu ("Narodne novine", br. 39/2010.) niti su platna usluga prema Zakonu o platnom prometu ("Narodne novine", br. 133/2009. i 136/2012.). U skladu s navedenim Hrvatska narodna banka ne izdaje licenciju poslovnim subjektima koji izdaju ili trguju virtualnim valutama niti ima zakonsku osnovu za njihov nadzor. Također, koliko smo upoznati trenutno na razini EU nisu planirani zakonski akti kojima bi se ograničilo ili spriječilo kupovanje i trgovanje virtualnim valutama.

Vezano uz rizike i opasnosti koje virtualne valute donose možemo istaknuti da novčana sredstva uložena u virtualne valute nisu zaštićena sustavom osiguranja depozita. Stoga smatramo da se prije same odluke o korištenju virtualnih valuta potrebno detaljno informirati o mogućim rizicima kupovanja, trgovanja i korištenjem takvih virtualnih valuta iz pouzdanih i provjerenih izvora", stoji u odgovoru HNB-a.

Iz HNB-a su nas uputili i na upozorenje Europskog nadzornog tijela za bankarstvo koje je još krajem 2013. godine pokušalo ulagačima skrenuti pozornost na određene rizike.

U nastavku prenosimo najvažnije dijelove tog upozorenja:

Na platformi za trgovanje valutama možete izgubiti svoj novac

Virtualne valute možete kupiti izravno od nekog tko ih posjeduje ili putem platforme za trgovanje valutama. Te platforme često nisu regulirane. U brojnim slučajevima platforme za trgovanje valutama ili su prestale poslovati ili su propale – u nekim slučajevima zbog hakiranja koje je izvršila neka treća strana. Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo upoznato je s činjenicom da korisnici neprestano gube značajne iznose novca koje drže na tim platformama.

Trebate imati u vidu činjenicu da platforme za trgovanje valutama nisu banke koje svoje virtualne valute drže kao depozite. Ako platforma za trgovanje valutama izgubi novac ili propadne, ne postoji posebna pravna zaštita – na primjer, kroz program depozitnog jamstva – koja vam pruža osiguranje u slučaju gubitka koji proizlazi iz sredstava koje ste imali na platformi za trgovanje valutama, čak i kada je kupnja ili prodaja registrirana kod nacionalnog ovlaštenog tijela.

Novac iz vašeg digitalnog novčanika može biti ukraden


Kada kupite virtualnu valutu, ona je pohranjena u „digitalni novčanik”, na računalo, prijenosno računalo ili pametni telefon. Digitalni novčanici imaju javni ključ i osobni ključ ili lozinku za pristup. Međutim, digitalni novčanici nisu zaštićeni od hakera. Kao i u slučaju pravih novčanika, novac iz vašeg novčanika može biti ukraden. Zabilježeni su slučajevi korisnika koji su izgubili iznose u virtualnoj valuti u vrijednosti koja premašuje 1 milijun USD, uz malu vjerojatnost povrata.
Osim toga, ako izgubite ključ ili lozinku za vaš digitalni novčanik, vaša virtualna valuta može biti zauvijek izgubljena. Ne postoje središnje agencije koje vode evidenciju o lozinkama i koje izdaju zamjenske lozinke.

Vrijednost vaše virtualne valute podložna je brzim promjenama i čak može pasti na nulu

Vrijednost bitcoina i drugih virtualnih valuta strelovito je porasla. To je potaknulo neke korisnike da ulažu u njih. Međutim, trebate imati u vidu da je vrijednost virtualnih valuta vrlo promjenjiva te da je lako podložna kako rastu, tako i padu. Ako određena virtualna valuta doživi pad popularnosti, na primjer u slučaju veće popularnosti neke druge virtualne valute, vrlo je vjerojatno da će njezina vrijednost naglo i trajno pasti.

Promjenjivost vrijednosti valute utječe i na vas ako kupite virtualne valute kao sredstvo plaćanja: za razliku od novca kojim se plaća u konvencionalnim bankama ili putem konvencionalnih računa za plaćanje i čija je valuta službena valuta, ne možete biti sigurni da će vrijednost vaših sredstava u virtualnoj valuti ostati dovoljno stabilna.

Pročitajte više