FOTO Probali smo sve germknedle na Adventu u Zagrebu, pronašli smo najbolju, ali i najgoru

Foto: Index/Luka Šangulin

Novinari: Hrvoje Marjanović, Ivana Ramić

ADVENT u Zagrebu iz godine u godinu postaje sve bolji, a svi koji su ga posjetili imali su prilike upoznati se i s gužvama koje vladaju oko štandova koji imaju sve bolju ponudu.

U moru kućica koje imaju raznovrsnu ponudu, od uobičajenih i sveprisutnih kobasica, preko hamburgera i fritula, pa sve do nešto egzotičnije ponude, ponekad je teško pronaći ono najbolje.

Upravo zato novinari Indexa prošli su sve lokacije kako bi vam donijeli svoje osvrte na jednu od slastica koja je i ove godine privukla pažnju svih sladokusaca. Naravno, riječ je o popularnoj germknedli.

<br>

Bio je ovo "težak" zadatak, ali "žrtvovali smo se" i obišli sve kućice kako bismo donijeli konačan sud oko toga gdje pojesti najbolju germknedlu. Naravno, na kraju dana sve je pitanje ukusa, ali ako vam naša avantura pomogne da pronađete najbolju - tada je naša misija imala svrhu.

A ako ne - mi smo se dobro najeli.

SLJEME (Fuliranje)

Što smo probali: Paprena (džem od šljiva, umak od vanilije, klinčić, muškatni oraščić, đumbir)
Cijena: 30 kuna

Hrvoje: Za one koji traže nešto egzotičnije, ovo može biti zanimljiv eksperiment. Doduše, mene nije posebno oduševio pomalo vodenast umak (što se pokazalo kao problem na više mjesta), suha knedla, a ni pekmez od šljiva nije ravnomjerno raspoređen (također čest slučaj). S druge strane, iako nisam preveliki ljubitelj muškatnog oraščića, okus je zanimljiv i zapravo me iznenadio ugodan okus pa ako želite isprobati nešto novo, isplati se.

Ocjena: 3

Ivana: Germknedle na kućici Sljeme nisu rađene prema izvornom receptu, već su kupovne, što znači da ćete na još nekoliko mjesta u gradu (za koje ćete saznati dalje u tekstu) pronaći zapravo potpuno iste germknedle. Razliku čini jedino umak koji je ovdje bio ipak malo prevodenast. Nismo htjeli klasičnu verziju s makom pa smo se odlučili za "paprenu", no mješavina kojim je posuta nije bila pretjerano paprena, već je dominirao cimet, što me malo razočaralo. Ipak, germknedla je zaista velika pa ćete se za 30 kuna zaista najesti.

Ocjena: 3

RougeMarin (Fuliranje, Gornji grad)

Što smo probali: Klasična germknedla (džem od šljiva, umak od vanilije, mak)
Cijena: 35 kuna

Hrvoje: RougeMarin ove je godine pravi hit među posjetiteljima pa me baš zanimala "najbolja germ knedla". To je možda bio i problem jer i očekivanja su bila velika. No, drago mi je reći da ekipa nije u krivu i da je ovo definitivno jedna od boljih koje smo probali. Sve je na mjestu. Pun okus, pekmez je ukusan i kiselkast (inače, rekli su nam da je pekmez domaći), knedla je topla, nema previše maka, a puding od vanilije je savršeno gust. Ukratko, ne možete pogriješiti.

Ocjena: 5

Ivana: Definitivno najbolja od svih "klasičnih" germknedli koje smo probali. Njihove knedle rađene su prema izvornom receptu (kako su nam rekli, "sve rade sami, osim maka") što se zaista osjeti u usporedbi s drugim germknedlama. Tijesto je mnogo ukusnije od onog kod kupovnih germknedli, a džem je fantazija. Umak je veoma gust što je dodatni plus.

Ocjena: 5

LUMPERAJ (Fuliranje)

Što smo probali: Mini germknedle s punjenjem od badema i šljokicama (punjenje od badema, umak od vanilije, šljokice)
Cijena: 25 kuna

Hrvoje: Ovo je moj osobni favorit. Iako postoji i varijanta sa šljivama, odlučili smo se za bademe i nismo požalili. Savršena u svakom pogledu. Budući da većina kućica ima klasične knedle koje se, da budem apsolutno iskren, ne razlikuju previše jedna od druge (i mahom dolaze "iz Austrije"), ovo je daleko bolja priča jer dobit ćete dvije manje knedle koje se i okusom razlikuju od ostatka ponude. Umak je kremast, knedle vrhunske, bademi savršeno odgovaraju cijeloj priči, a ako vam to nešto znači, šljokice su zgodan ukras.

Ocjena: 5+

Ivana: Germknedle sa šljokicama na kućici Lumperaj oduševile su nas još prošli put kad smo jeli i pili na Fuliranju, a ovaj put su taj dojam samo potvrdile. I oni svoje germknedle rade po posebnoj recepturi. Punjene su preukusnom kremom od badema, što je pravo osvježenje naspram klasičnog džema od šljiva, a veličina im je - taman. Osobno su mi klasične germknedle uvijek bile prevelike, a ove dolaze u mini verziji u porciji od dvije germknedle (no, "mini" nikako ne znači da su premalene). Šljokice mi u ovoj priči ne igraju veliku ulogu, na Lumperaj bih se vraćala i da šljokica nema.

Ocjena: 5+

WURST BAR (Fuliranje)

Što smo probali: Klasična germknedla sa šljokicama (džem od šljiva, umak od vanilije, mak, šljokice)
Cijena: 32 kune

Hrvoje: Ovdje me iznenadio okus knedle koja je iz nekog razloga bila ukusnija od ostatka ponude iako se vizualno ni po čemu ne razlikuje. Šljokice su ukras po izboru iako osobno nemaju nikakav utjecaj na okus pa sve ovisi o tome želite li da vam knedle izgledaju "flambojantno" ili nemate vremena za takve gluposti. S druge strane, jedna od boljih klasičnih knedli koje sam probao.

Ocjena: 4

Ivana: Germknedla na kućici Wurst Bara još je jedna od germknedli koje se nabavljaju u, kako su nam rekli, Austriji. Osobno, okusom mi je bila potpuno ista onoj u kućici Sljeme, jedina razlika bila je ta što je umak bio nešto gušći te su nam ponudili da je dodatno pospu šljokicama, što smo, naravno, prihvatili. Osim "disko" dojma, ova germknedla na mene nije ostavila poseban dojam, nije me ni razočarala, ali ni oduševila.

Ocjena: 3

LEDENA (Zrinjevac, Tomislavac)

Što smo probali: Marzipan Winter Balls (čokolada, marcipan, umak od vanilije)
Cijena: 35 kuna

Hrvoje: Ne podnosim marcipan pa nisam previše uživao ni u knedli, ali oni koji marcipan vole neće se previše oduševiti jer ga osjećate tek u tragovima pa možda neće utažiti vaš apetit za tom slasticom. Čokolada je ravnomjerno raspoređena iako nisam bio oduševljen okusom čokolade, a knedla i umak bili su solidni. Sve u svemu, malo drukčije, ali nije spektakl.

Ocjena: 3

Ivana: Za razliku od Hrvoja, ja obožavam marcipan. Kad kažem obožavam, mislim - gušila bih se u njemu da mogu. Zbog toga me na kućici Ledena na Zrinjevcu razočaralo što marcipan u germknedli zaista nisam pretjerano osjetila. Čokoladno punjenje podsjeća na čokoladu kakvu možete pronaći u klasičnoj buhtli, a umak od vanilije je dobar, iako dominira, pa i dalje imate osjećaj da jedete običnu germknedlu s punjenjem od čokolade. No, porcije su "taman" pa, ako niste ljubitelj klasičnih germknedli, ovo je dobra zamjena.

Ocjena: 3+

SNOW GOO (Zrinjevac)

Što smo probali: Klasična germknedla (džem od šljiva, umak od vanilije, mak)
Cijena: 35 kuna

Hrvoje: Ako tražite klasičnu germknedlu, ovo je također dobar izbor. Jedan od dodatnih razloga zašto nam se svidjela bio je trud zaposlenika koji se stvarno pobrinuo da umak bude savršen. Doduše, mogli bi profitirati promjenom knedle koja ni po čemu ne zaostaje za konkurencijom, ali je ista knedla koju smo probali na većini drugih štandova. Ipak, naš fotograf Luka bio je posebno oduševljen i rekao nam je da je prije desetak godina jeo odličnu germknedlu u Austriji i da ga je ova podsjetila na to. To je valjda dobar znak.

Ocjena: 4

<br>

Ivana: Mislim da je ovo bilo najbliže klasičnoj germknedli koju smo probali cijeli dan. Tijesto i punjenje su i dalje potpuno isti onima na kućici Sljeme ili u Wurst Baru, no umak zaista čini razliku. Iako smo ga čekali malo duže, jer su ga radili pred nama, čekanje se zaista isplatilo jer je umak bio jedan od najboljih umaka od vanilije koje smo probali taj dan. Moram priznati i da me oduševila ljubaznost dečka koji radi u kućici Snow Goo pa će to biti ovaj dodatni plus koji ću dodati njihovoj čvrstoj četvorki u ocjeni.

Ocjena: 4+

SPIZZA (Europski trg)

Što smo probali: Klasična germknedla (džem od šljiva, umak od vanilije, mak)
Cijena: 30 kuna

Hrvoje: Jedna od onih germknedli kojih sam se nakon samo par sati nakon kušanja jedva sjetio. I bilo bi nepravedno reći da bilo što ne valja jer, ako je probate, velika je šansa da se nećete razočarati. Problem je u tome da vas neće ni oduševiti.

Ocjena: 3

Ivana: Germknedla u Spizzi bila je dosta dobra. Tijesto nije bilo preteško, umak je bio dobar i posuta je sa zaista mnogo maka. I to je ona klasična germknedla iz Austrije kakvu ima dosta kućica na zagrebačkom Adventu, no na ovu zaista nisam imala neku veliku zamjerku. 

Ocjena: 4

AMELIE (Gajeva)

Što smo probali: Klasična germknedla (umak od vanilije, mak, džem od šljiva)
Cijena: 25 kuna

Hrvoje: Jedna od gorih koje sam jeo. Ne znam je li to pravilo na svim kućicama (budući da Amelie ima kućice na dvije lokacije), ali ova blizu trga prilično me razočarala. Najveći dio kritika ide na adresu izuzetno vodenastog umaka. Sve je djelovalo kao knedla koja pliva u juhici od vanilije, a jedino što cijelu priču spašava od jedinice je to da imaju domaće germ knedle koje su ukusne, ali ne dovoljno ukusne da izvuku ostalo.

Ocjena: -2

Ivana: Prije nego smo krenuli u ovu gastro avanturu, odlučila sam da neću dijeliti jedinice jer je ipak netko tu germknedlu napravio. No, da slučajno nisam donijela tu odluku, ovo bi bila germknedla kojoj bih dala jedinicu. Ne znam ima li uopće smisla pričati o germknedli jer je nisam mogla dobro ni okusiti zbog umaka u kojemu se doslovno utapala. Jedini plus ove germknedle je što je rađena po izvornoj recepturi i od drugih je razlikuje oblik te mrvicu limuna koji osjetite ako požurite s jedenjem dok vam umak/voda ne probije u svaku poru germknedle.

Ocjena: -2

<br>

HERCIG (Gajeva)

Što smo probali: Germknedla s Nutellom posuta s dvije vrste čokolade (Nutella, umak od vanilije, umak od čokolade, čokolada)
Cijena: 35 kuna

Hrvoje: Na prvi pogled djeluje kao dobra ideja jer Nutella i dvije vrste čokolade u teoriji ne mogu biti loše. U praksi jesu. Zapravo, sve je bilo toliko loše da nas je iznenadilo. Prilično sam sumnjičav i oko toga radi li se o pravoj Nutelli ili jednoj od onih jeftinih alternativa kojoj nikad ne znam naziv, ali ću je za potrebe ovog teksta nazvati Šnutela. Ako griješim, moje isprike, ali to ne mijenja činjenicu da ovo nije dobro. Umak od vanilije je solidan, ali malo vodenast i u kombinaciji s čokoladom stvara džumbus koji bi se mogao svidjeti samo onima koji žele bilo kakvu čokoladu ovog trena. Knedla je solidna, ali ponovno se radi o onoj knedli vulgaris kakvu srećemo na svakoj drugoj kućici.

Ocjena: 1

Ivana: Prva asocijacija koja mi pada na pamet kad se sjetim ove germknedle je - previše. Ovo je baš previše. Bila sam skeptična čim sam shvatila da ćemo dobiti pomiješanu gomilu Nutelle s umakom od vanilije, no kada sam shvatila da će ju još i posuti s dvije vrste čokolade, znala sam da se neću dobro provesti.

Nešto u ovoj germknedli treba izbaciti i definitivno je treba smanjiti jer ne poznajem osobu (ako je ima, neka se javi) koja bi bila u stanju podnijeti ovoliko slatkog odjednom. U kućici su nam objasnili da je ovo alternativa smišljena za djecu i one koji nisu ljubitelji džema od šljiva, no bojim se da bi nakon ovog neki mogli prestati biti i ljubitelji Nutelle. U ovoj kućici imaju i klasične germknedle koje su nažalost bile rasprodane kad smo mi došli pa se možemo samo nadati da su klasične bolje.

Ocjena: -2

POFFERTJES (Gornji grad)

Što smo probali: Germknedla prelivena sirupom od višanja (džem od šljiva, umak od vanilije, mak, višnje)
Cijena: 35 kuna

Hrvoje: Jedna od zanimljivijih koje sam probao. Iako načelno ne volim okus alkohola u slasticama, u ovom slučaju s tim nisam imao problema. Sve rade sami pa tako nećete naići na generičku knedlu, a preljev od višanja je odličan dodatak. Jedina zamjerka je malo vodenasti umak od vanilije, ali sve ostalo je toliko dobro da izvlači taj slabiji dio priče. Tražite li nešto egzotičnije, ovo je vrlo dobar izbor.

Ocjena: 4+

Ivana: Nisam pretjerano vjerovala u kombinaciju maka, džema od šljiva i preljeva od višanja, no ovo je zaista dobro. Višnje zaista daju poseban okus germknedli, a odlična stvar je i što oni u svoj umak stavljaju bourbon vaniliju - razlika se zaista osjeti. Žao mi je što umjesto nekih germknedli nisam jednostavno pojela dvije ove.

Ocjena: 5

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Advent u Zagrebu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Advent u Zagrebu.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više