Theresa May izgubila ključno glasanje o Brexitu

Foto: Hina

BRITANSKA premijerka Theresa May izgubila je za četiri glasa ključno glasanje o Brexitu u parlamentu zbog pobune dijela svog konzervativnog tabora, čime je njezina slabost postala očita uoči europskog summita.

Bez obzira na napore koje je vlada ulagala tijekom dana da bi se suprotstavila, nakon višesatne rasprave amandman je usvojen s 309 glasova prema 305, u sklopu plana vladina zakona o izlasku iz EU-a. May raspolaže tijesnom većinom od 13 glasova u Zastupničkom domu.

Teška pozicija


Taj amandman koji je predao jedan zastupnik konzervativne većine, bivši državni odvjetnik Dominic Grieve, predviđa da svaki konačni sporazum zaključen s Bruxellesom treba ratificirati parlament Westminstera.

Njegovo usvajanje ocrtava tešku poziciju Therese May nakon njezina poraza na posljednjim parlamentarnim izborima u lipnju i gubitka apsolutne većine te daje parlamentu posljednju riječ za taj sporazum. 

Taj amandman usvojen je uoči početka dvodnevnog summita u četvrtak u Bruxellesu na kojem se treba donijeti odluka o prelasku na drugu fazu razgovora o Brexitu i budućim trgovinskim odnosima između Londona i EU-a.

"Razočarani smo što je Parlament glasao za taj amandman", reagirao je u priopćenju glasnogovornik ministarstva za Brexit.

Pročitajte više