ANKETA Poskupljenje cigareta - dobar potez u borbi protiv štetne navike ili novi udar na građane?

Foto: Index

MINISTAR financija Zdravko Marić najavio je da od idućeg tjedna cigarete poskupljuju za jednu kunu. Tim poskupljenjem državni proračun iduće godine napunit će se s dodatnih 163.892.856 kuna.

To nam je odgovorila Carinska uprava nakon što smo poslali upit Ministarstvu financija koliko će država zaraditi na poskupljenju.


Međutim, nisu nam odgovorili na što će se dodatan novac utrošiti. Ministar zdravstva Milan Kujundžić prije par mjeseci rekao je da će se dugovi u zdravstvu sanirati između ostalog i od trošarina na cigarete, međutim, danas nam u Ministarstvu financija nisu odgovorili na postavljeno pitanje.

Obveze prema EU-u

U Carinskoj upravi su nam samo odgovorili kako ovim poskupljenjem ispunjavaju obaveze prema EU-u.

"Predloženom Uredbom o izmjenama uredbe o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje mijenjaju se visine trošarine na cigarete i iznos minimalne trošarine na cigarete, čime se ispunjava obveza koja proizlazi iz Ugovora o pristupanju RH Europskoj uniji (TR/EU/HR/ACT/ Prilog V/hr 32 - točka 8. Porezi pod 1.) kojim je RH odobreno prijelazno razdoblje do 31. prosinca 2017. za dostizanje minimalne trošarine na cigarete, koja prema pravnoj stečevini EU iznosi najmanje 60% prosječne ponderirane maloprodajne cijene cigareta puštenih u potrošnju i minimalnog iznosa od 90 EUR-a za 1000 komada cigareta bez obzira na prosječnu ponderiranu maloprodajnu cijenu cigareta puštenih u potrošnju.


Radi se o završnom činu usklađivanja s obveznim minimalnim visinama trošarine na cigarete prema EU propisima, pri čemu je tijekom pregovora i nakon pristupanja RH Europskoj uniji provedeno postupno usklađivanje visine trošarine na cigarete donošenjem uredbi kojim je uređivana visina trošarine na duhanske prerađevine (do sada je bilo šest ciklusa usklađivanja od 2010. godine)", stoji u odgovoru Carinske uprave.

Carinska uprava: Cigarete ne bi smjele poskupjeti više od kunu

Navode kako se predlaže visina trošarine na cigarete i to: specifična trošarina u iznosu od 310,00 kuna za 1000 komada cigareta, proporcionalna trošarina 34 posto od maloprodajne cijene cigareta, te minimalna trošarina na cigarete u iznosu od 696,00 kuna za 1000 komada cigareta.

"S ovakvom korekcijom iznosa specifične i proporcionalne te povećanjem minimalne trošarine na cigarete, fiskalni učinak povećanja prihoda u Državnom proračunu po osnovi trošarine na cigarete iznosi 163.892.856 kuna za 2018. godinu.

Ukupni utjecaj ovoga povećanja trošarine na maloprodajne cijene cigareta niti u kojem slučaju nije veći od 1,00 kune", stoji u odgovoru Carinske uprave.

 

Pročitajte više