Pretvorite svoju kupaonicu u zonu za savršen oporavak nakon treninga

Foto: Instagram

NIJE teško, a dobro će vam doći da se za kratko vrijeme maksimalno oporavite od teškog treninga.

Činjenica je da će vas tuš nakon treninga okrijepiti, ali time što ste aktivirali svoje tijelo i lagano se odmorili nakon treninga ne znači da ste učinili sve što ste trebali. Zato što je intenzivna vježba jednako važna kao i pravilan oporavak.

"Vježba potiče upalna stanja u mišićima pa nam je oporavak neophodan da bismo mogli ojačati", potvrdila je Emily Kiberd, kiropraktičarka iz njujorškog Urban Wellness Clinica kad je za portal Well and Good otkrila kako je lako napraviti savršenu zonu za oporavak u vlastitoj kupaonici.

"Ionako si nakon vježbanja uzmete dovoljno vremena za tuširanje i njegu, pa zašto onda ne biste uložili nešto više truda za puno bolje rezultate", predlaže.

Ovo su njeni savjeti:

1. Prije kupanja obavezno istrljajte tijelo "na suho"

Trljanje kože cijelog tijela, na suho, s mekšom četkom ili hrapavim ručnikom ima nevjerojatan protuupalni učinak na tijelo te je posebno dobra taktika za oporavak nakon vježbanja, tvrdi Kiberd, no ujedno savjetuje da se udovi trljaju jače, a središnji dio tijela nešto nježnije, zbog osjetljivijih područja i nježnije kože.

2. Budite nježni prema koži

Nakon obilnog znojenja mnogi imaju želju čim prije isprati znoj s tijela, ali to ne smijete raditi s agresivnim šamponima. Kad je o njezi kože riječ, manje često znači više i bolje pa zato birajte nježnija sredstva.

3. Pripazite na temperaturu vode

Temperatura vode za vrijeme tuširanja također je jako važna te se za oporavak mišića i organizma savjetuje da voda ne bude toplija od 28 stupnjeva, što je idealna temperatura, ali ne i najbolja taktika za maksimalne rezultate.

Želite li od svog oporavka nakon vježbe stvoriti savršenu rutinu, bilo bi najbolje tuširati se naizmjenično toplom i hladnom vodom. S 30 sekundi tople vode pa 30 sekundi hladne, jer ćete tako najbolje potaknuti organizam da se u cijelosti oslobodi napetosti i toksina.

4. Istegnite se

Čak i ako ste već odraditi obavezno istezanje nakon treninga, dobro će vam doći još malo takve relaksacije nakon tuširanja.

Kiberd kaže da je opuštanje mišića u tušu ili nakon kupanja jednako dobro kao i odmah nakon treninga jer će vam topla voda dobro zagrijati mišiće te ćete se nakon istezanja osjećati još bolje.

5. Zdravo more u vašoj kadi

Ako vam tuširanje ne zvuči dovoljno okrjepljujuće možete si pomoći dodatnim sredstvima za brži oporavak. "Kad naporno vježbamo i borimo se za dah, što je obično slučaj, time opterećujemo svoj živčani sustav pa je u oporavku važno smiriti ga da bismo se mogli umiriti i odmoriti kako treba", nastavila je Emily Kiberd zbog čega savjetuje da se nakon treninga opustimo u kadi s puno morske soli, u polutami, uz umirujuće svjetlo svijeća te se koncentriramo na disanje. 

6. Upotrijebite moć eteričnih ulja


Ako u kućnoj kolekciji imate eterična ulja mažurana ili limunske trave, sad je pravo vrijeme da ih upotrijebite za odmor i oporavak cijelog tijela. S time da će ulja imati blagotvoran učinak i na tijelo i na kožu.

7. Nakon tuša - hidratacija

Poznato je da voda može osušiti kožu pa je, a posebno nakon vježbanja kad se intenzivno znojimo, potrebno dodatno hidratizirati. Zato biste se nakon okrjepljujućeg tuša ili kupanja u kadi trebali namazati hidratantnim losionom kako bi se i koža uspjela što brže oporaviti.

 

Pročitajte više