Priča o zvjerski ubijenom generalu HVO-a ovih je dana glavna tema u BiH. Izvukli smo detalje

Screenshot: HRT

POSLJEDNJIH dana u BiH se opet aktualizirala priča o slučaju ubojstva starom 22 godine. Riječ je o jezivom slučaju ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića s kraja rata, a koji je do danas ostao neriješen.

Prije dva dana policija susjedne zemlje zbog sumnje da imaju veze s ovim slučajem uhitila je pet osoba.

U priopćenju se navode samo inicijali uhićenih, no lokalni mediji prenijeli su kako su uz Abdića poznatog i po nadimku Tigar uhićeni i Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović i Enver Keranović, svi bivši pripadnici Armije BiH.

Oni su osumnjičeni da su između 8. i 9. ožujka 1995. ubili generala Šantića.

Šantić zadnji put viđen živ 8. ožujka 1995. godine


General Šantić posljednji put je viđen živ 8. ožujka 1995. u bihaćkom hotelu "Sedra", gdje je bio u društvu s tadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH, generalom Atifom Dudakovićem.

Iz hotela su ga odvele naoružane osobe, navodno pripadnici vojne policije 502. brigade iz sastava Petog korpusa kojom je tada zapovijedao Hamdija Abdić i potom mu se gubi svaki trag. Godinama nakon Šantićeva nestanka o ovom slučaju nije se znalo ništa, a onda se 2013. godine pojavio zaštićeni svjedok. Svjedok je tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom.

Tragom njegovih izjava istražitelji su zaista sljedeće 2014. godine pronašli plastičnu bačvu s koštanim ostacima na odlagalištu kod Bihaća, no iz sadržine nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Obitelj već godinama prosvjeduje


Odvjetnik obitelji Šantić rekao je kako oni vjeruju da su uhićeni bivši pripadnici bošnjačke Armije BiH odgovorni za ubojstvo generala Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića, ali je izrazio nezadovoljstvo što se taj slučaj ne vodi kao ratni zločin i ne procesuira pred državnim pravosuđem.

"Obitelj očekuje jednu pravičnu odluku i uvjerena je da su upravo osumnjičene osobe na čelu s Hamdijom Abdićem Tigrom počinitelji tog kaznenog djela te da postoji previše dokaza u tome pravcu", rekao je odvjetnik Josip Muselimović iz Mostara koji zastupa obitelj Šantić.

Rekao je kako je tužitelj u Bihaću obećao podići optužnicu najkasnije do konca 2015.
Po njegovim riječima pogrešno je bilo ovaj slučaj ubojstva generala Šantića iz ožujka 1995. kod Bihaća prekategorizirati u slučaj civilnog ubojstva te da i dalje istragu vodi županijsko tužiteljstvo u Bihaću. Drugim riječima, obitelj se protivi činjenici da se ubojstvo Vlade Šantića vodi kao civilno ubojstvo, iako je on bio vojno lice, a zločin se dogodio u ratu.

"Nadležno je županijsko tužiteljstvo u Bihaću, a ja mislim da je nadležnost za ovaj slučaj moralo imati Tužiteljstvo BiH kao ratnog zločina", istaknuo je Muselimović.

Generalov sin Duje ranije je odgovornim za smrt oca ocijenio generala Armije BiH Atifa Dudakovića i zapovjednika vojne policije Hamdiju Abdića Tigra koje je označio "gospodarima života i smrti te davne ratne 1995. u bihaćkom džepu".

Duje Šantić široj javnosti postao je poznat nakon što je pretučen u ožujku 2016. godine i to samo nekoliko dana nakon što je javno na prosvjedu za smrt svog oca optužio generala Armije BiH Atifa Dudakovića.

"Ja osobno smatram odgovornim generala Armije BiH Atifa Dudakovića i zapovjednika vojne policije Hamdiju Abdića Tigra, gospodare života i smrti te davne ratne 1995. u bihaćkom džepu", rekao je Duje Šantić tada na prosvjedu.

"Dvije mlađe, nepoznate muške osobe Šantića su dočekale u ulazu zgrade gdje živi te su ga napale željeznim šipkama i udaljile se", rekao je glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Ljudevit Marić tada medijima.

Tigar već na slobodi

Koje su to nove dokaze pronašli istražitelji, a zbog kojih su krenuli s uhićenjima i privođenjima, još nije poznato. No zanimljivo je to da je uhićeni Hamdija Abdić Tigar, čije se ime već godinama povezuje s ovim slučajem, već jučer pušten na slobodu.

"Nismo mi zločinci. Sloboda", kratko je napisao na Facebooku, a njegovu objavu prenosi BiH mediji.

Tko je bio Vlado Šantić?

Šantić je bio jedan od osnivača HDZ-a u BiH i jedno od viđenijih lica Herceg-Bosne u to vrijeme. Istakao se u obrani Bihaća od JNA kao zapovjednik 101. pukovnije "Ante Knežević Krpe". Iako su u obrani Bihaća sudjelovale jedinice 5. korpusa Armije BiH kojeg je vodio Atif Dudaković, između njih su često frcale iskre i sukobi.

Šantić je rođen 1952. godine, a do rata je radio kao knjigovođa u Bihacitu.
 

Pročitajte više