Tko je Karlo Ressler, Šeksov posinak i Plenkovićev ljubimac koji piše ključan dokument za HDZ

Foto: Index, FAH

VIJEST da će Karlo Ressler pisati novi HDZ-ov statut stiže u vrijeme dok se njegovog očuha Vladimira Šeksa prokazuje kao suradnika jugoslavenskih tajnih službi i to nakon što se hvalisanjem po medijima zamjerio Plenkoviću.

>> Plenković potvrdio: Novi statut HDZ-a piše Šeksov posinak

Šeks, stari HDZ-ov lisac i siva eminencija hrvatskog pravosuđa, u posljednje vrijeme se raspričao i dao nekoliko intervjua u kojima je priznao da su izbacivanje Mosta iz vlade i koalicija s HNS-om njegove ideje, što je zapravo iznenadilo malo koga osim možda premijera, koji je ispao običan pijun u rukama HDZ-ovog "kingmakera".

Kako onda tumačiti Plenkovićevo imenovanje Šeksovog posinka na čelo radne skupine koja piše statut? Na prvu to izgleda kao Šeksova pobjeda, jer je njegov politički posinak angažirao stvarnog posinka da piše statut. Time bi sukob, ako je i postojao, bio izglađen. Premijer ustraje na putu da, umjesto da stvori modernu europsku stranke, sačuva stari divlji HDZ - samo će Šeksa zamijeniti mladim licem.

No ne treba posve isključiti i mogućnost da angažmanom Resslera Plenković zapravo pokušava i disciplinirati Šeksa, jer će umjesto njega statut pisati diskretna osoba od povjerenja, kojoj glasan očuh naravno može pomagati, ali ispod radara.

Ressler svoj politički uspon duguje očuhu Šeksu

Kome je onda Ressler naklonjeniji, Šeksu ili Plenkoviću? Ovaj drugi, manje vjerojatan scenarij pretpostavljao bi da je odgovor - premijeru. 

Politički uspon Karlo Ressler može zahvaliti Vladimiru Šeksu, koji je oženio njegovu majku Anicu Ressler, gastroenterologinju s Rebra. Mladi Ressler bio je izvrstan student Pravnog fakulteta u Zagrebu, u službenoj biografiji hvali se i dekanovom nagradom.

Premijerov savjetnik, a to mu je sadašnja formalna funkcija, Ressler je postao nakon što je prije toga bio Plenkovićev asistent u Europskom parlamentu. Tamo ga je ubacio Šeks, zajedno s grupicom zlatne mladeži. Političari svoje asistente ne nalaze samo među najboljim studentima, nego paze da angažiraju djecu poznatih roditelja od kojih bi stranka, ili oni osobno, mogla imati nekakve koristi. Ili, naravno, vraćaju usluge.

Odradio praksu kod supruge predsjednika Ustavnog suda


Tako su kod Plenkovića kao asistenti radili i sin novinara Gorana Milića, Marko Milić, i Miroslav Smetiško, čiji je otac bio načelnik Lobora kojeg je istraživao USKOK. Premijerova asistentica tada je bila i Tena Mišetić, kći dugogodišnjeg direktora CA-a i sadašnjeg Tedeschijevog tajnika Ivice Mišetića i Ariane Bazala Mišetić iz HT-a. Prije nego što je postao Plenkovićev asistent, Ressler je odradio praksu u odvjetničkom uredu Ljerke Šeparović, supruge Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suca i Šeksovog kuma. Ova brižljivo građena karijera, u kojoj očuh za ruku vodi svoga posinka, dirljivo podsjeća na Plenkovićevu. 

Da je osoba od izuzetnog premijerovog povjerenja, bilo je jasno još 12. listopada 2016. kada ga je premijer poveo na Pantovčak gdje je predao potpise Kolindi Grabar-Kitarović. Godinu dana kasnije izabran je za potpredsjednika mladeži Europske pučke stranke. Kako se kongres održavao u Dubrovniku, zapravo se njegov izbor može tumačiti i kao znak zahvale zemlji domaćinu, ali u biografiju je dodana nova crtica.

Mentorica mu je Anna-Maria Getoš, sestra Gordane Getoš iz slučaja Selotejp

Trenutno radi na doktorskoj disertaciji na temu trgovine ljudima na Balkanu, mentorica mu je Anna-Maria Getoš Kalac, poznata po pokušaju opstruiranja pravde u slučaju Selotejp, ubojstva osječkih Srba za koje je bio osuđen Branimir Glavaš, ali je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu. U istom je procesu osuđena i njezina sestra Gordana Getoš Magdić, koja je teretila Glavaša da je mučenja i likvidacije Srba naređivao preko papirića, ali je kasnije tvrdila da je bila ucjenjivana.

Anna-Maria Getoš je pokušala obezvrijediti iskaz svoje sestre, tajno je snimala razgovor s policajcem Faberom koji je vodio slučaj i prosljeđivala ga u medije, ne bi li se slučaj riješio u korist sestre i Glavaša. Vladimír Šeks također je bio svjedok u tim suđenjima o ratnim zločinima, i to kao svjedok obrane koji nije teretio Glavaša.

U braku s HDZ-om dvadesetosmogodišnji Ressler je, prema biografiji objavljenoj na web stranici pučana, deset godina. U privatnom životu Karlo je u braku s Karlom, odvjetničkom vježbenicom i pro life aktivisticom koja je održala predavanje na ovogodišnjem TradFestu, festivalu ultrakonzervativaca koji organizira Vigilare.

"Jedina žena koja se okupljenima obratila u dva dana TradFesta bila je Karla Ressler, magistra prava čiji je suprug Karlo Ressler savjetnik premijera Andreja Plenkovića i posinak Vladimira Šeksa. Upitana što kao 'žena i majka' misli o temama skupa, Ressler je abortus nazvala 'nepoželjnim društvenim fenomenom', na što je oštro reagirao Kwaśniewski (op.a. - predsjednik poljske udruge Ordo Iuris). Prelazeći iz ranije izložene teorije u praksu, ponovio je da abortus uvijek treba nazivati pokoljem. U konačnici su se sudionici složili da im je zajednički cilj isti, a sam Kwaśniewski je rekao da radi njegova ostvarenja moraju biti prepredeniji", izvijestile su Novosti o skupu.

Karlo i Karla, budućnost HDZ-a

Karla je, baš kao i Karlo, članica mladeži HDZ-a. No Ressler, budući autor statuta, nema niti jedan medijski istup. Manje je eksponiran čak i od svoje supruge, koju smo pronašli u reportaži France TV-a kako postavlja pitanja Davoru Škrlecu i u nekoliko izvještaja s konferencije protivnika abortusa. Tako samozatajan uhvatit će se izrade statuta koji bi Plenkovića trebao držati na životu. Formalno se statut mijenja kako bi se stranka modernizirala i učinila prohodnijom, no za očekivati je da promjene neće ići u smjeru da se Plenkovića oslabe, nego učvrste.

Jedini trag života pokazuje na društvenim mrežama pa tako na Twitteru hvali svoju stranku i žali se da je kršćanstvo najprogonjenija religija današnjice, dok smo na njegovom Facebooku pronašli  sliku s izmišljenim citatom Winstona Churchilla o ljevici: "The fascist of the future will call themselves anti-fascists." Na komentar prijatelja da slavni engleski političar to zapravo nikada nije rekao, Ressler mu je odgovorio: "Hvala Ivane. Svejedno ima nešto u tome."  

Umjesto Davora Ive Stiera, koji je barem formalno htio reformirati stranku napisavši Novu hrvatsku paradigmu, HDZ-ovci su za stranačkog reformatora dobili mladog "obiteljaša" čiji je najveći potencijal obiteljska linija. Sada mu je Stier podređen, dok radnom skupinom za izradu statuta predsjeda osoba od koje HDZ-ovci nisu još čuli ni riječ.

Radi se o osobi čiji očuh godinama drma tom strankom "velikih Hrvata", iako je u prethodnom režimu navodno bio suradnik jugoslavenskih tajnih službi s konspirativnim imenima Kolega i Sova, istim onim HDZ-om koji proziva novinare za hibridno djelovanje i svim kritičarima kad god se sjeti lijepi etikete jugoslavenstva. Resslera sve to skupa izgleda dobro zabavlja, pa je i svoju tvrtku nazvao - Siva sova.

Pročitajte više