VIDEO Srbin snimio film o životu u Sjevernoj Koreji: "Nisam više mogao slušati sve te laži u medijima"

Screenshot: Youtube

ALEKSA VULOVIĆ, Beograđanin koji živi u Australiji, potaknut načinom na koji mediji prikazuju Sjevernu Koreju, odlučio je snimiti film o ovoj zemlji i otkriti kako stvari tamo zaista stoje.

Za srpske Novosti objasnio je da je njegov cilj bio srušiti predrasude koje u Australiji, ali i ostatku svijeta, ljudi dobivaju putem američkih medija.

"U Australiji već duže vrijeme vlada pomama za svakom informacijom koja se tiče Sjeverne Koreje. Osim što se ovdašnji mediji utrkuju koji će prvi ismijati ili se zgroziti nad novom vijesti o predsjedniku Kimu Jong-unu, Sjevernom Korejom zapravo se pokrivaju domaći problemi. A često i istina", kaže Aleksa.

Osim što je za ovakvu tematiku bio zainteresiran kao student političkih znanosti, tvrdi da ga je na to potaknula slična medijska demonizacija Srbije iz koje potječe njegova obitelj.

"Nisam više mogao slušati sve te laži i izmišljanja koje su plasirali australski mediji. Imao sam potrebu odgovoriti na neka pitanja, baš kao što su to činili i moji roditelji tijekom bombardiranja Srbije, prije 18 godina. Bio sam sedmogodišnjak i sjećam se iskrivljene slike o Srbima i svemu što se tamo događalo, a koja je plasirana Zapadu. U Srbiji je živjela moja baka i mnogo rođaka, a ja sam svakodnevno slušao kako je to zemlja divljaka i zločinaca", ispričao je on.

Jedna od stvari koja mu je osobito privukla pozornost bila je informacija da se u Sjevernoj Koreji zakonom propisuje da se svi muškarci moraju šišati kao njihov vladar.

Aleksa tvrdi da nije bilo medija koji nije objavio tu vijest pa se odlučio zaputiti na šišanje u Sjevernu Koreju kako bi otkrio ima li istine u tome. O svom putovanju i frizuri koju je, tvrdi, apsolutno sam izabrao snimio je kratki film koji je objavio na YouTubeu. Video trenutno broji preko 216 tisuća pregleda.

Aleksa, koji često putuje svijetom bez posebne organizacije i otkriva razne kulture, priznaje da je putovanje Sjevernom Korejom ipak malo drugačije od onoga na što je navikao, no kaže da se odlično zabavio.

"Obavezno je ići s njihovim vodičima i ne toliko slobodno kako sam navikao. U pitanju je najizoliranija i najtajanstvenija država na svijetu, kojom vladaju kultni vođe, članovi dinastije Jong. Proveo sam tamo sedam dana i, bez obzira na sve priče, odlično sam se proveo i zabavio", zaključio je on.  

Naravno, sve gore navedeno je subjektivno mišljenje ni po čemu relevantnog izvora te ga kao takvog treba promatrati. Većina uglednih i relevantnih institucija o Sjevernoj Koreji govori kao zatvorenoj komunističkoj diktaturi u kojoj se desetljećima, sustavno guše ljudska prava i slobode. Osim toga, Sjeverna Koreja je glavni destabilizator mira u regiji, a još od sredine prošlog stoljeća je u formalnom ratu s Južnom Korejom.

>>Sudac koji je preživio Auschwitz: "Sjevernokorejski logori užasni su kao i nacistički"<<

Posljednjih mjeseci, višestrukim testiranjem atomskih bombi i balističkih projektila koji bi mogli doći do obale SAD-a, sjevernokorejske vlasti su izazvale više kriza. Upravo prije nekoliko dana Jeffrey Feltman, najviši dužnosnik UN-a koji je od veljače 2010. službeno posjetio izoliranu komunističku državu, održao je od utorka do petka niz sastanaka sa sjevernokorejskim ministrom Ri Yong-hoom i njegovim zamjenikom Pak Myong-gukom.

Obje strane suglasile su se da je sadašnja situacija najnapetije i najopasnije sigurnosno pitanje u današnjem svijetu, priopćio je UN u naknadnom priopćenju. U Sjevernoj Koreji već je desetljećima na vlasti ista dinastija, a trenutno državu vodi nestabilni Kim Jong Un. O siromaštvu i nepoštivanju osnovnih ljudskih prava u Sjevernoj Koreji puno se priča, ali to, kako se čini niti malo ne dira diktatorski režim.

A o situaciji u toj zemlji ispisani su brojni tekstovi, a posljednjih dana posebno je zapažena izjava Thomasa Buergenthala, bivšeg suca Međunarodnog suda pravde (ICC) koji je kazao kako su politički zatvori u Sjevernoj Koreji jednako loši kao i nacistički koncentracijski logori, ako ne i gori od njih. Buergenthal je, naime, kao dijete bio zatočenik u zloglasnom Auschwitzu, a nedavno je bio član komisije koja je provela istragu za Međunarodnu odvjetničku komoru, pri čemu je saslušala iskaze bivših sjevernokorejskih zatvorenika i zatvorskih čuvara

''Vjerujem da su uvjeti u sjevernokorejskim zatvorskim logorima jednako užasni, ako ne i gori od onih koje sam iskusio u svojoj mladosti u tim nacističkim logorima i u svojoj dugoj profesionalnoj karijeri na polju ljudskih prava'', rekao je Buergenthal, koji je kao dijete bio zatočen u koncentracijskim logorima u Auschwitzu i Sachsenhausenu, kao i u getu u mjestu Kielce u Poljskoj.

Pročitajte više